Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Primeur: uitwisselen medicatievoorschriften tussen Europese landen

Bert Bukman
Een recept uit het ene land inleveren bij een apotheek uit het andere land: dat is mogelijk dankzij het programma eHDSI. Finland en Estland hadden de primeur.
eHDSI
Scanrail / stock.adobe.com

Finse patiënten kunnen voortaan naar een apotheker in Estland om hun medicijnen op te halen die hun eigen huisarts in Finland heeft uitgeschreven. Deze primeur is de uitkomst van de eHealth Digital Service Infrastructure (eHDSI). Dit is een Europees programma om uitwisseling van medische gegevens over de grens mogelijk te maken. 

De uitwisseling tussen Finland en Estland is nog maar het begin, aldus Nictiz. Er doen inmiddels 22 Europese landen mee aan eHDSI. Deze landen werken aan het onderling uitwisselen van medicatievoorschriften en patiëntsamenvattingen. De tweede lichting landen staat voor eind 2019 gepland. Behalve Finland en Estland zijn dit Tsjechië, Luxemburg, Portugal, Kroatië, Malta, Cyprus, Griekenland en België.

eHDSI en spoedzorg

Een verwant onderdeel van eHDSI betreft spoedzorg voor patiënten uit EU-landen. Deze verloopt binnenkort via ‘contactpunten e-health’. Nederland is onlangs gestart met het programma PIEZO met als doel om in 2021 patiëntsamenvattingen uit Europese landen te kunnen ontvangen.

De deelnemende ziekenhuizen zien relatief veel buitenlandse toeristen en werknemers op hun eerste hulp. het gaat om Erasmus MC in Rotterdam, Maastricht UMC, Spaarne Gasthuis, ZorgSaam in Terneuzen en het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg.

Uiterlijk 2021 moet er een nationaal contactpunt e-health in Nederland zijn. ‘We richten ons in de proef primair op het binnenhalen van de patiëntsamenvattingen van Europeanen die in Nederland ongeplande zorg nodig hebben’, aldus PIEZO-programmamanager Patty Heemskerk in Zorgvisie ICT Magazine.

Beknopte dataset

Hiervoor nodig is een Patient Summary, een beknopte ‘minimal dataset of essential information for emergency care’. Nederland beschikt hier nog niet over.

‘Daarin lopen we achter’, aldus Patty Heemskerk. ‘Nederland sluit als laatste aan bij het EU-initiatief voor grensoverschrijdende overdracht van patiënt- en medicatiegegevens. Ik denk dat de oorzaak ook ligt in politieke keuzes. Zoals het landelijke epd dat er in 2011 niet kwam.’

De meeste patiëntinformatie ligt op dit moment verspreid opgeslagen, aldus Heemskerk. ‘Nu de Nederlandse ziekenhuizen in het kader van PIEZO aan EU-inwoners spoedservice zullen leveren, moeten wij gaan leren van de ervaringen met patiëntsamenvattingen die ons via de contactpunten e-health uit andere landen bereiken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.