Wijkteamleden die thuis mensen bezoeken om te kijken welke zorg en ondersteuning zij nodig hebben, treffen soms agressieve cliënten of familieleden. En dat maakt hen kwetsbaar. Zo werd begin juni een hulpverlener in het Gelderse Westervoort bij een bewoner thuis aangevallen met een honkbalknuppel en raakte daarbij zwaar gewond. Volgens de burgemeester van Westervoort heeft de man psychische problemen en werkte de gewonde vrouw bij het Goed voor Elkaar-team.
Mishandeling
Inmiddels gaat het beter met de hulpverlener, maar de mishandeling heeft de discussie op scherp gezet: kan de gemeente goed en veilig voor haar inwoners zorgen als ze door privacy wetgeving bijna niets van hen weet? De mishandeling heeft aangetoond dat ook het wijkteam bepaalde informatie moet hebben om veilig te kunnen werken.
Het College bescherming persoonsgegevens (CPB) maakt geen bezwaar tegen de regeling waarmee jeugdhulpaanbieders hun beroepsgeheim mogen doorbreken. Maar dat moet wel onder strikte voorwaarden.
Doorbreken beroepsgeheim
Volgens de wet mag vertrouwelijke informatie niet in handen komen van mensen zonder beroepsgeheim zoals de gemeenteambtenaar. Om te voorkomen dat de zorg niet kan worden gedeclareerd, wordt daarom de Jeugdwet gewijzigd. Omdat deze wetswijziging nog even duurt en er in de tussentijd op sommige plekken geen jeugdhulp wordt uitbetaald, is er een tijdelijke regeling bedacht bedacht door de VNG en staatssecretaris van Rijn (VWS) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) die het doorbreken van het beroepsgeheim mogelijk moet maken.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Niet de privacy staat in de weg maar de totaal gebrekkige organisatie.