Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Privacy klanten in de weg van veiligheid wijkteam

In de discussie over de privacy in de zorg gaat het niet alleen over wat er wel of niet op de factuur moet staan. Ook voor de veiligheid van zorgverleners is het volgens sommige gemeenten belangrijk om medisch inhoudelijke informatie te weten.
Privacy klanten in de weg van veiligheid wijkteam

Wijkteamleden die thuis mensen bezoeken om te kijken welke zorg en ondersteuning zij nodig hebben, treffen soms agressieve cliënten of familieleden. En dat maakt hen kwetsbaar. Zo werd begin juni een hulpverlener in het Gelderse Westervoort bij een bewoner thuis aangevallen met een honkbalknuppel en raakte daarbij zwaar gewond. Volgens de burgemeester van Westervoort heeft de man psychische problemen en werkte de gewonde vrouw bij het Goed voor Elkaar-team.

Mishandeling

Inmiddels gaat het beter met de hulpverlener, maar de mishandeling heeft de discussie op scherp gezet: kan de gemeente goed en veilig voor haar inwoners zorgen als ze door privacy wetgeving bijna niets van hen weet? De mishandeling heeft aangetoond dat ook het wijkteam bepaalde informatie moet hebben om veilig te kunnen werken.
Het College bescherming persoonsgegevens (CPB) maakt geen bezwaar tegen de regeling waarmee jeugdhulpaanbieders hun beroepsgeheim mogen doorbreken. Maar dat moet wel onder strikte voorwaarden.

Doorbreken beroepsgeheim

Volgens de wet mag vertrouwelijke informatie niet in handen komen van mensen zonder beroepsgeheim zoals de gemeenteambtenaar. Om te voorkomen dat de zorg niet kan worden gedeclareerd, wordt daarom de Jeugdwet gewijzigd. Omdat deze wetswijziging nog even duurt en er in de tussentijd op sommige plekken geen jeugdhulp wordt uitbetaald, is er een tijdelijke regeling bedacht bedacht door de VNG en staatssecretaris van Rijn (VWS) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) die het doorbreken van het beroepsgeheim mogelijk moet maken.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.