Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Probiotica volgens UMC oorzaak overlijden

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) vinden het waarschijnlijk dat de oorzaak van de dood van patiënten bij een Nederlands onderzoek naar de werking van probiotica te wijten is aan deze probiotica.

Aan het onderzoek van het UMC deden 296 patiënten met een ernstige acute alvleesklierontsteking mee. Van de patiënten die probiotica kregen, stierven er 24 (16 procent), van de overigen negen (6 procent). Volgens de onderzoekers van het UMC ontwikkelden patiënten in de probioticagroep een darmischemie. Patiënten die tijdens het onderzoek geen probiotica maar een placebo kregen toegediend, ontwikkelden deze aandoening niet. Darmischemie is een ernstige doorbloedingstoornis van de dunne darm die kan leiden tot het afsterven van de hele darm of een deel hiervan. De kans dat dit verschil op toeval berust is volgens de onderzoekers 0,4 procent.

Voorlopige theorie

De onderzoekers benadrukken dat de precieze oorzaak van het ontstaan van een darmischemie nog nader onderzocht moet worden. Hoofdonderzoeker Hein Gooszen kan wel een voorlopige theorie loslaten op het ontwikkelen van deze aandoening bij een acute alvleesklierontsteking. “Bij ernstig zieke mensen is de doorbloeding in de darmen minder. Het bloed wordt namelijk naar het hart, de hersenen en de nieren gepompt om te overleven.”

Bacteriën

De onderzoeker legt uit dat probiotica bacteriën zijn die in de menselijke darm de groei van schadelijke bacteriën tegengaan. “Maar als de doorbloeding minder is en er worden extra bacteriën aangevoerd dan kunnen er blijkbaar gaten in de darmen ontstaan.” Jaarlijks krijgen ruim 3000 Nederlanders een acute alvleesklierontsteking. Ongeveer een vijfde wordt ernstig ziek. Tot de precieze oorzaak van het ontwikkelen van een darmischemie na het toedienen van probiotica bij een acute alvleesklierontsteking bekend is, adviseren de onderzoekers het voedingssupplement niet meer toe te dienen aan intensive care patiënten. Mensen die gezond zijn, kunnen hun probiotica in de vorm flesje yakult of actimel gewoon blijven gebruiken, aldus Gooszen. (ANP)

Lees ook:

Geen uitbreiding probiotica-onderzoek Isala

Onderzoek IGZ naar sterfte bij proefbehandeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.