Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef: ziekenhuizen mogen winst uitkeren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft een aantal ziekenhuizen bij wijze van proef de vrijheid om winst te maken en die uit te keren aan investeerders.
Proef: ziekenhuizen mogen winst uitkeren

“Investeerders staan te popelen om hun geld in de zorg te beleggen,” aldus Frank de Grave, voorzitter van de NZa. Het zou volgens De Grave een oplossing kunnen zijn voor de budgettaire problemen van ziekenhuizen, terwijl de vraag naar zorg sterk groeit.

‘Iedereen spekkoper’

“Ik ben ervan overtuigd dat het een mooi maatschappelijk rendement kan opleveren als bijvoorbeeld pensioenfondsen of banken in de zorg stappen. Als van iedere verdiende euro de helft naar de zorg gaat en de andere helft naar de aandeelhouders, dan is iedereen spekkoper, ook de consument,” aldus De Grave in een interview met het Financieele Dagblad.

Proef staat haaks op beleid

De NZa-proef druist in tegen het huidige beleid, waarin het kabinet slechts mondjesmaat marktwerking in de gezondheidszorg tracht in te voeren, schrijft het Financieele Dagblad. Ziekenhuizen zijn vooralsnog stichtingen zonder winstoogmerk. Het dagblad haalt het Slotervaartziekenhuis als voorbeeld aan, dat hoewel in particuliere handen, de winst gewoon zal moeten investeren in de zorg zelf.

Politiek gevoelig

De proef wacht derhalve nog op het groene licht gekregen van het ministerie van Volksgezondheid. “Ik realiseer me hoe politiek gevoelig een dergelijke stap ligt (…). Ook als het experiment faalt, kunnen we er veel van leren,” stelt De Grave. Intussen waarschuwt het Waarborgfonds voor de Zorgsector voor mogelijke faillissementen bij een aantal ziekenhuizen, als gevolg van magere financiële resultaten en wijzigingen in het bekostigingssysteem.

Terugschroeven regels

De Grave zegt in het Financieele Dagblad van plan te zijn de administratieve lasten en regels in de zorg terug te dringen. De NZa-voorzitter tempert wel de verwachtingen op dit punt, omdat de gezondheidszorg ‘in verbouwing’ is en dat weer nieuwe regels zal doen ontstaan. (Financieele Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.