Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Psychiater Pyxis moet direct stoppen

Mark van Dorresteijn
De psychiater die een begin dit jaar overleden patiënt behandelde moet per direct al zijn werkzaamheden staken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde dat de hoge doseringen medicatie die bij de patiënt zijn aangetroffen, waarschijnlijk met zijn dood te maken hebben.
Psychiater Pyxis moet direct stoppen

Deze medicijnen zijn door psychiater, S. Boerboom uit Amsterdam voorgeschreven. Het schouwrapport sprak van een ‘niet-natuurlijk overlijden’ en een ‘overdosering’. De overleden man verbleef in de Stichting Pyxis, waar Boerboom hem behandelde. Pyxis werd eerder deze maand per direct gesloten.

Hoge dosering en grote hoeveelheden

De IGZ vermoedt dat Boerboom schade heeft veroorzaakt bij meerdere van zijn patiënten door de manier waarop hij medicijnen voorschreef. Patiënten zijn daardoor niet veilig bij de psychiater, vindt de inspectie. Boerboom mag niemand behandelen tot de tuchtrechter uitspraak heeft gedaan over de spoedtuchtklacht die de inspectie tegen hem gaat indienen.

Na een controle concludeerde de IGZ dat Boerboom hoge doseringen en grote hoeveelheden geneesmiddelen voorschreef, veelal in risicovolle combinaties. Ook volgde hij relevante richtlijnen niet systematisch. Daarnaast was er sprake van onvoldoende psychiatrisch onderzoek en diagnostiek, waardoor de indicatie voor medicatie onvoldoende was onderbouwd.

Eerdere tuchtklacht

De Amsterdamse psychiater werd al langer gevolgd door de inspectie. Vorig jaar werd de wijze waarop hij medicijnen voorschreef al onderzocht door zijn toenmalige werkgever van het Sinaï Centrum in Amersfoort samen met de IGZ. Op basis van dit onderzoek diende de toenmalige werkgever een tuchtklacht in, waarvan de uitspraak nog moet volgen.

(ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Meer over de problemen bij Pyxis

IGZ sluit Stichting Pyxis wegens ernstige tekortkomingen

Pyxis krijgt bevel alle zorg te stoppen (vervolg)

6 REACTIES

  1. Ik ken Boerboom als een zeer integere en zorgvuldige psychiater die nauw betrokken is bij het leed van zijn cliënten. Hij stimuleert juist onafhankelijkheid van medicijnen en hulpverlenende instanties. Mensen die nergens geholpen kunnen worden, worden vaak naar hem doorgestuurd. Hij blijft vechten tot het eind en gaat voor iedereen staan die onrecht wordt aangedaan. Diep triest, dit soort berichten.

  2. Lees alle reacties
  3. Al na 1 dode op non-actief?? Een vaatchirurg krijgt pas na 5 doden moeilijkheden, maar in het buitenland heeft hij dan gelukkig geen last van kraaiende igz-haantjes en de welbekende PRIVACY-regels werken ook daar in zijn voordeel.Dit is gewoon vakdiscriminatie?? A la Pim Fortuyn : ga toch snijen man!!

  4. in het verleden hebben ook andere specialisten hun vak voortgezet, terwijl een tuchtzaak liep en hij op deze manier zijn fouten kon blijven maken. Eigenlijk zou een specialist onder ‘curatele’ moeten worden gezet als een tuchtzaak ontvankelijk wordt verklaard. De specialist doet zijn werk dan onder supervisie/ verantwoordelijkheid van een collega (die niet een relatie heeft met de specialist), totdat er een uitspraak is. Dan voorkom je herhaling van de fouten tijdens de tuchtzaakprocedure.

  5. Ik sta perplex dat zoiets schandaligs kan gebeuren in Nederland.
    Die psychiater moet echt definitief de mogelijkheid om zijn vak uit te oefenen worden ontnomen. Echt ongehoord zoals deze informatie overkomt.
    Ik hoop van harte dat de cliënten in kwestie goed terecht komen en over dit trauma heen gaan komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.