Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiaters doen vaak geen aangifte van geweld van cliënten

Redacteur Zorgvisie
Medewerkers in de psychiatrie doen vaak geen aangifte van geweld in de ggz. Dat blijkt uit onderzoek dat de Vrije Universiteit heeft uitgevoerd in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.
Psychiaters ggz doen geen aangifte
Foto: Fotolia

De VU deed diepte-interviews met slachtoffers die wel aangifte hebben gedaan van geweld, leidinggevenden in de ggz, politiefunctionarissen, leden van de rechterlijke macht en andere betrokkenen. Zij stellen allemaal dat agressie en geweld tot op zekere hoogte horen bij het werk in de psychiatrie, maar kunnen niet duidelijk aangeven tot op welke hoogte het toelaatbaar is.

Redenen om geen aangifte te doen in de ggz

De belangrijkste redenen om geen aangifte te doen van geweld zijn de angst voor represailles van cliënten en het niet willen schenden van het beroepsgeheim, blijkt uit het onderzoek. De regels over dat laatste zijn volgens de betrokkenen zo ingewikkeld en streng, dat ze er vaak voor kiezen om geen aangifte te doen.

(ANP/Zorgvisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.