Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Psychiaters zijn handelingsverlegen bij euthanasie’

Redacteur Zorgvisie
Psychiaters zijn te terughoudend bij verzoeken om euthanasie. Daardoor verwijzen ze hun cliënten te snel door naar een andere arts. Dat blijkt uit onderzoek van een commissie, in opdracht voor de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Euthanasie
Foto: AdobeStock

Dat meldt NRC. De Levenseindekliniek trok vrijdag aan de bel omdat de kliniek naar eigen zeggen het toenemende aantal aanvragen om euthanasie niet meer aankan. Er werken 59 artsen, maar dat aantal moet worden verdubbeld om alle aanvragers te kunnen ondersteunen. Daarvoor worden zowel artsen als psychologen gezocht.

Meer psychiaters nodig

In 2016 deden 1800 mensen een verzoek om euthanasie bij de Levenseindekliniek. In 2017 zijn dat er tot nu toe 1862, maar naar verwachting groeit dat aantal nog tot 2500. Een van de oorzaken van de stijging is volgens de kliniek het aantal psychiaters dat cliënten doorstuurt naar de Levenseindekliniek, schrijft NRC. Omdat ze het zelf vaak erg moeilijk vinden met een verzoek om euthanasie om te gaan, sturen de psychiaters de mensen door naar de Levenseindekliniek, die verzoeken beoordeelt van patiënten en cliënten die niet bij hun eigen arts terechtkunnen. Er werken op dit moment zes psychiaters bij de kliniek, maar dat zijn er te weinig om alle verzoeken te kunnen beoordelen. De NVvP roept psychiaters daarom op om zelf te onderzoeken of euthanasie een optie is en daar ook het gesprek met de cliënt over aan te gaan.

(ANP/Zorgvisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.