Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Psychoanalyse onterecht uit basispakket’

Mark van Dorresteijn
De zorgverzekeraars hebben recent de psychoanalyse uit het basispakket gehaald. Onterecht, want patiënten hebben wel degelijk baat bij de intensieve behandelmethode waarvan de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud aan het einde van de negentiende eeuw de grondlegger was.
'Psychoanalyse onterecht uit basispakket'

Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Caspar Berghout waarvan het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam de resultaten dinsdag heeft bekendgemaakt. Berghout ontdekte dat psychotherapie onder meer helpt depressieve klachten en persoonlijkheidsproblemen te verminderen en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.

Economische voordelen

De positieve resultaten voor patiënten vertalen zich volgens Berghout ook in economische voordelen. Patiënten die met psychoanalyse worden behandeld, gaan minder vaak naar de huis- of bedrijfsarts, werken harder en melden zich minder vaak ziek, aldus de promovendus.

Psychoanalyse

Psychoanalyse is een langdurige en kostbare behandelmethode. Patiënten liggen jarenlang vier of vijf keer per week bij de psychiater op de sofa. De behandelmethode is al jaren omstreden. Critici menen dat er veel te weinig wetenschappelijk bewijs is dat psychoanalyse ook echt werkt.

Overgangsregeling

Mede daarom schrapten de zorgverzekeraars de psychoanalyse eerder dit jaar uit het basispakket. De ongeveer zeshonderd patiënten in Nederland die de behandeling al ondergaan, vallen onder een overgangsregeling. Nieuwe patiënten moeten zelf opdraaien voor de kosten. Die kunnen oplopen tot 12.500 euro per jaar. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

CVZ schrapt psychoanalyse uit basispakket

‘Psychotherapie kan maatschappij miljarden opleveren’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.