Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Psycholance niet overal realiseerbaar’

Redacteur Zorgvisie
Uit de begroting voor 2017 blijkt dat het ministerie van VWS elk jaar 6 miljoen euro wil investeren in het vervoer van verwarde personen. Dat is niet genoeg, zegt GGZ Nederland.
Sirene-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Met ingang van 2017 wil de politie het vervoer van verwarde personen niet langer op zich nemen, bleek eerder deze maand. Maar totdat de ggz een andere manier van vervoer heeft gevonden, moet de politie dit blijven doen, vindt de Tweede Kamer. Nu laat het ministerie van VWS weten jaarlijks 6 miljoen euro vrij te maken om verwarde personen van hun huis of de straat naar een instelling of crisiscentrum te vervoeren.

Psycholance als ambulanzezorg
Dat bedrag is een begin, zegt GGZ Nederland, maar nog niet genoeg. ‘Dit bedrag lijkt bedoeld voor ambulancezorg, wat betekent dat het alleen gaat om vervoer van een deel van de groep personen met verward gedrag. Er zijn meerdere vormen van vervoer nodig en hiervoor is nog geen structureel wettelijk en financieel kader’, zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie. De ‘psycholance’ valt onder ambulancezorg en is een oplossing voor bepaalde gebieden, maar kan volgens GGZ Nederland niet overal worden ingezet. ‘In landelijke gebieden, met minder ritten, is de psycholance nog niet goed realiseerbaar.’ Naast de 6 miljoen euro voor vervoer, heeft VWS ZonMw ook een subsidie van in totaal 48 miljoen euro gegeven om projecten op te zetten die een sluitende aanpak voor verwarde personen realiseren. GGZ Nederland verwacht dat in die projecten ook aandacht zal zijn voor het vervoer van de groep.

Ander vervoer dan psycholance
Volgens de brancheorganisatie moet nagedacht worden over verschillende vormen van vervoer. Hoeveel geld ervoor nodig is om dit in alle regio’s te realiseren, is nog onduidelijk. ‘Het uitgangspunt is dat het vervoer van personen met verward gedrag past bij de behoefte van de patiënt op dat moment. Dat kan ambulancezorg zijn als de melding medisch geïndiceerd is. Dit gaat om mensen met acuut verward gedrag, de zwaardere situaties’, zegt woordvoerder Nicole Huttenhuis. ‘Daarnaast kun je ook denken aan niet-medisch geïndiceerd vervoer, maar waarbij wel deskundige begeleiding noodzakelijk is. Dit kan worden uitgevoerd door gemeenten, de ggz of door particuliere vervoerders, zoals de ggz vervoersdienst. Dit is wettelijk en financieel nog niet voldoende geregeld en er wordt hard gewerkt om het mogelijk te maken. Om de aanpak sluitend te maken, is overleg, draagvlak en actie van alle partijen nodig.’ 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.