Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: extra geld verpleeghuizen

DEN HAAG - De PvdA wil dat het kabinet volgend jaar extra geld uittrekt voor verpleeghuizen. De partij presenteert vandaag haar voorstellen tijdens de algemene financiële beschouwingen.
PvdA: extra geld verpleeghuizen

Volgens de sociaaldemocraten zouden de verpleeghuizen 75 miljoen extra moeten krijgen. PvdA-Kamerlid Ferd Crone zegt dat de plannen, waar ook gratis schoolboeken en een hogere huursubsidie deel van uit maken, kunnen worden bekostigd met de 300 miljoen die het kabinet nog over heeft op de begroting. Het kabinet heeft echter afgesproken dat geld niet uit te geven, maar te willen vasthouden voor slechte tijden.

Compensatie

Crone verweerde zich dinsdag tegen de kritiek van het CDA dat vooral de middeninkomens financieel de dupe worden van de zorgplannen in het PvdA-verkiezingsprogramma, zoals een inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens hem biedt de werkbonus, de 500 euro extra voor alle werkenden met een inkomen tot 52.000 euro, voldoende compensatie. Zowel CDA als PvdA kan overigens de visie nog niet met cijfers onderbouwen omdat het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma’s nog aan het doorrekenen is.

Verschil tussen arm en rijk

Crone wees er op dat als gevolg van het kabinetsbeleid vooral middeninkomens met kinderen en AOW’ers met een klein pensioen erop achteruit zijn gegaan en dat honderdduizenden banen verloren zijn gegaan. Uit de cijfers blijkt volgens hem dat het kabinet de verschillen tussen arm en rijk heeft vergroot.

Doorrekenen

De Nerée wil dat de Kamer de mogelijkheid krijgt zelf berekeningen te laten uitvoeren over de overheidsbegroting. Hij wijst erop dat het CPB en Financiën er de afgelopen jaren voor meer dan 10 miljard euro naast zaten bij het becijferen van het financieringstekort. Ook de mee- en tegenvallers in de sociale zekerheid werden vaak verkeerd ingeschat. (ANP)

Lees ook:

CDA: ‘Fors bezuinigen op zorg’

-‘Kabinet minimaliseert problemen verpleeghuizen’

Lees hier meer verkiezingsplannen

Lees hier meer artikelen over verpleeghuizen

Ross draait korting verpleeghuizen terug

Miljoenen nodig voor ouderenwoningen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.