Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA tegen proef zorg-bv’s

De PvdA heeft grote bezwaren tegen de proef van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om zorginstellingen te laten experimenteren met het uitkeren van winst aan derden. De proef zou de ziekenhuizen die meedoen, bevoordelen ten opzichte van degene die niet meedoen.

In het experiment van de NZa mag een handvol ziekenhuizen een BV oprichten om winst te maken. Het doel van de proef is het aantrekken van externe financiers. Voor hen is het nu niet aantrekkelijk om te investeren in de zorg, omdat het verplicht is eventuele winsten helemaal terug te laten vloeien in de zorg. In de proef mogen ziekenhuizen de helft van de winst uitkeren aan aandeelhouders. De andere helft moet in de zorg worden geïnvesteerd.

Klink beslist binnenkort

Het ministerie van VWS staat welwillend tegenover het experiment, omdat het een manier is om meer geld aan te trekken voor de zorg. De kosten voor de zorg stijgen en veel ziekenhuizen kampen met geldgebrek. Minister Klink neemt binnenkort een besluit over de proef.

Regeringspartij PvdA vindt de proef echter een brug te ver. Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen vindt dat ziekenhuizen met de liberalisering van de prijzen, de maatstafconcurrentie en de integrale kapitaallasten al te veel op hun bordje krijgen. Bovendien krijgen de deelnemers voordeel ten opzichte van andere ziekenhuizen. “Wij houden ons netjes aan de regels, terwijl zij al aan de slag gaan.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Proef: ziekenhuizen mogen winst uitkeren

Klink bemoeilijkt winst aan derden

Ziekenhuizen behalen te weinig winst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.