Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties29

PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen

Mark van Dorresteijn
Job Cohen, partijleider van de PvdA, presenteert vanmiddag een plan voor tweeduizend extra wijkverpleegkundigen. Het plan kost naar verwachting 100 miljoen euro. De PvdA haalt het benodigde geld weg bij zorgbestuurders die boven de balkenendenorm verdienen.
PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen

Met het plan wil de PvdA regelen dat iedereen die zorg nodig heeft en thuis wil blijven wonen, dat ook zo lang mogelijk kan. “We roepen een fonds voor wijkverpleegkundigen in het leven waarmee we 100 miljoen investeren in zorg in de buurt door het aantal wijkverpleegkundigen te vergroten.”

Vaste werknemers

Thuiszorgorganisaties kunnen extra budget krijgen uit een fonds voor wijkverpleegkundigen van 100 miljoen euro. De organisaties komen alleen in aanmerking voor extra geld als zij met vaste verpleegkundigen werken. “De PvdA kiest hiermee voor investeringen in goede zorg, die toegankelijk is voor iedereen”, stelt Cohen. “Dit kabinet kiest voor winstuitkering aan aandeelhouders en voor bezuinigingen voor ouderen, chronisch zieken en verpleegkundigen. Dat is ook een keuze, maar wel een foute.”

Bekostiging

Geld voor het plan zoekt de PvdA bij veelverdienende bestuurders. Een reeds aangenomen motie van de PvdA moet ervoor zorgen dat zorgbestuurders onder de balkenendenorm gaan vallen. Uit doorrekeningen van het CPB blijkt volgens de partij dat de motie een bezuiniging kan opleveren van 600 miljoen euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Wet topsalarissen in strijd met wens Kamer

Kamer wil balkenendenorm voor zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

29 REACTIES

 1. Door het jarenlange beleid/lobby van VWS/Klink (= CDA 😉 zorgverzekeraar/LHV is er enorm veel geïnvesteerd in het optuigen van de huisartsenpraktijken/gezondheidszorg-eerstelijnscentra, waar veel POH’s werken met ieder een eigen gesubsidieerd aandachtsgebiedje. Leuke job!
  De grote thuiszorginstellingen hebben net als VWS veel dure managers/gebouwen, de buurt-verpleegkundige werkzaam op niveau 5 wordt ingeschaald in FWG 45.
  De beroepsorganisaties, zoals V&VN richtten hun pijlen/opleidingen vooral op specialisatie en minder op de generalist/breed inzetbare HBO-verpleegkundige werkzaam in de thuis- tegenwoordig buurtzorg.
  En Ja, de verzorgende op niveau 3 kan, wil en moet wel, werkt keihard om “hiaten” op te vangen daar waar het hoger kader het laat liggen. En neemt daarbij teveel verantwoordelijkheid.
  Gelukkig is er een nieuwe verpleegkundige opleiding voor MBO niveau 4 met specialisatie ouderenzorg.. De gulden middenweg.
  It’s all about money?

 2. Lees alle reacties
 3. Waar halen we die wijkverpleegkundigen op korte termijn vandaan? Ze zijn er niet! Onder het bewind van de PvdA werden de wijkverpleegkundigen ingeruild voor goedkopere krachten. Doelt Cohen nu echt op verpleegkundigen of zijn het straks toch weer verzorgenden en helpenden? Kwaliteit vraagt meer dan goedekope verkiezingsstunts.

 4. Motto is ‘LINKS-hardop-DENKEN en RECHTS-zachtjes-vullen’
  Laat maar een een goede screenings-commissie instellen om de ZORG effectiever, doelmatiger te laten verlopen.
  Je zult ze de kost geven, ‘de luizen in de pels-van-de-maatschappij’,die zowel maatschappelijk als sociaal het hele zorg-circuit helpen leegzuigen!(water naar de zee brengen)

 5. Waarom alleen in de wijkzorg, ook intramuraal kan wel wat meer handen gebruiken, veel aandacht gaat naar de thuiszorg, op de intramurale zorg wordt alleen maar bezuinigd, ik hoor nooit van meer alleen maar van bezuinigen, men wil wel alles kleinschalig maar heeft er het geld niet voor over om het goed en met voldoende personeel te regelen. We krijgen er alleen maar taken bij maar het personeel ho maar!

 6. Wat een hypocriete opstelling van de PvdA om daar nu mee te komen. Natuurlijk een goed plan, maar waarom was de PvdA niet bereuid om de fagelopen jaren de noodkreten uit de zorgsector en van de vakbonden over de buitensporige salarissen en de graaicultuur aan de top van zorginstellingen serieus te nemen en in te grijpen. ook de verantwoordelijke bewindspersonen van pvda huize en de fractie waren daar niet toe bereid! Waarom nu wel als mosterd na de maaltijd?

 7. Wat een verschrikkelijke vent, die Cohen, om nu vlak voor de verkiezingen dit plan te lanceren; onder de PvdA is geregeld dat mijn vrouw (MS en herseninfarct) EENMAAL per week wordt gedoucht, ALS ER TIJD IS, terwijl ze daarbij volledig incontinent is en of in een rolstoel zit of te bed ligt. Heb je ooit zo’n verschrikkelijke fluim gezien als Cohen (zijn vrouw zal wel een of twee verpleegsters bij zich hebben de HELE DAG EN NACHT). Ondanks de verschrikkelijke aandoening van mijn vrouw was mijn donkerste moment van 2010 dat de PvdA aan het bewind dreigde te komen; mijn gelukkigste moment van 2010 was dat dat niet lukte; eindelijk een stop aan de club die de voordelen van mijn vijftig jaar hard werken zomaar WEGKNUFFELT
  Jan Coolen Eindhoven

 8. Waar een wil is is een weg, denkt Job?
  Professionals in de gezondheidszorg, in welke functie dan ook, hebben de morele plicht desgevraagd de cliënt de ondersteunen bij zelfzorg en behoud van regie zolang dit nodig/gewenst is. Het CIZ/VWS vergeet wel eens dat wij altijd een verzoek om hulp doen namens de cliënt. Daar hoor je fatsoenlijk mee om te gaan, dat is 1. 2. Daarbij heeft de “wijkverpleegkundige” de nobele taak tekorten in de zorg te signaleren en te benoemen bij de verantwoordelijke, bijv. de gemeente, woningbouwvereniging.. maar dat kan net zo goed de huisarts zijn die van de zorgverzekeraars alle financiële middelen kunnen
  krijgen om de zorg in de 1e lijn goed te organiseren. Helaas past ook niet iedereen in een zg ketenzorgproject, alleen die naam al.
  Dus vallen er mensen=klanten= zorgvragers, buiten de boot.. Het wordt dan vooral “zorg op maat en eigen regie” waarbij samenwerking cruciaal is en die moet ook betaald toch, keep it stupid simple!

 9. De heer Cohen kan kennelijk niet rekenen. Waar haalt hij de resterende 75 miljoen vandaan, of mogen de verpleegkundigen ver onder het minimum loon worden ingezet? Amsterdam verdrinkt onder de tekorten uit de periode Cohen; nu het land ook nog? PvdA schaam je!

 10. Effe tellen….: 2000 verpleegkundigen extra x 50000 euri per vpk = 100 miljoen (in de inleiding staat 1 miljoen) kost dit plan. Hoe betalen we dat? Via de “grote graaiers in het bestuur”.
  Volgens berichtgeving op deze site zouden ca 220 van de 1100 bestuurders in de zorg nog boven de Balkendenorm verdienen. Als deze 220 bestuurders samen 100 miljoen moeten ophoesten, moeten ze volgend jaar per persoon 450.000 euri minder gaan verdienen. Terwijl ze nu gemiddeld ca. 225.000 krijgen.
  Lijkt me wat ingewikkeld….
  Conclusie: Charmant plan, maar méér dan demagogie lijkt het niet…. In verkiezingstijd is kennelijk veel geoorloofd.

 11. Hoe werkt het in de praktijk: als weliswaar oudere maar breed opgeleide Post-HBO-verpleegkundige nu eindelijk werkzaam in de multiculturele thuiszorg val ik af en toe van verbazing van de stoel. Als ik vraag, nav een kostbare uitgebreide intake bij huisbezoek, om kortdurend pv kl.1 om de boel op de rit te krijgen bij een licht depressieve chronisch zieke, moet ik telefonisch a la minute heel uitvoerig motiveren waarom ik pv kl 1 vraag. De toezichthouder/indicatiefunctionaris van het CIZ (ws ook een verpleegkundige)zegt dan: dat is geen AWBZ zorg hoor, dan moet ze naar “de Zonnebloem”. Vervolgens belt ze met mevr. of ze zichzelf kan wassen, ja hoor: dossier gesloten. Ik bedoel collega’s bestrijden elkaar; de een heeft nog idealen/wil preventief, secudaire preventie en de ander denkt vooral om de centen, wijst graag door naar WMO. Om toch alsnog gek van te worden.

 12. Goed plan. Sta ik achter.
  Nu maar hopen, dat ze dan ook zo slim zijn om de hierdoor verkregen gelden niet via een omweg weer terug laten vloeien naar de bedrijven die bestuurders boven de B’norm hadden/hebben. Stel het geld uitsluitend beschikbaar aan bedrijven met bestuurders die hun maatschappelijke verantwoording al kennen en het geld inzetten ten gunste van de verpleegkundigen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.