Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT

De besteding van de zogenoemde intensiveringsgelden voor de verpleging, verzorging- en thuiszorg (VVT), ook wel 'pvv-geld' genoemd, wordt inzet van de komende ronde cao-onderhandelingen. Volgens vakbond Abvakabo FNV moet de 350 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt voor deze sector uitgeven worden aan langere contracten en het stoppen van verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.
PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT

Na een aantal onderbrekingen in het onderhandelingsproces zijn de werkgevers en werknemers weer bij elkaar gekomen en is de onderhandelingsdatum van 14 en 15 mei gekozen. Dan wordt er gesproken over een nieuw bod van de werkgevers. Vakbond Abvakabo FNV wil echter los van het loonbod ook andere zaken bespreken. Vakbondsleider Lilian Marijnissen: ‘Wij willen ook praten over de extra gelden voor de verpleging en verzorging. Dat budget moet volgens ons worden uitgeven door werkgevers om bestaande contracten uit te breiden. We willen met goede contracten er voor zorgen dat de zorg aantrekkelijk blijft. Bovendien willen we dat die miljoenen ingezet worden om de verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt ingeperkt.’

In beton

Een woordvoerder van werkgeversorganisatie ActiZ wil de onderhandelingen liever aan de onderhandelingstafel houden en niet in de pers voeren. Desgevraagd geeft zij wel aan dat werkgevers al bezig zijn met de besteding van het intensiveringsbudget. ‘Sommige organisaties breiden hun contracten uit en sommige organisaties zetten in op meer scholing of op het aannemen van meer mensen. Het punt is dat wij niet landelijk in beton willen gieten wat werkgevers hierin moeten doen. Het is aan zorgorganisaties om in goed overleg met hun medewerkers en ondernemingsraden te bepalen wat het beste past. Want misschien willen sommige zorgmedewerkers wel helemaal niet per sé hele grote contracten. Dat moet je in overleg doen.’

Onderhandelingen

Of de beide partijen er volgende week uitkomen blijft dus de vraag. Om de onderhandelingen kracht bij te zetten heeft Abvakabo FNV een aantal filmpjes vrijgegeven met interviews met cliënten en medewerkers. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Aad Koster: ‘Abvakabo compleet onrealistisch in cao onderhandeling’

Verdeelde bonden herstarten onderhandeling cao VVT

Onderhandelingen cao-VVT al direct afgbroken

7 REACTIES

 1. De inzet van meer handen aan het bed (impuls van 350 miljoen) verloopt volgens plan (dat is wat de overheid en bestuurders zeggen).
  De verzorgenden, patienten en families — die zulks DAGELIJKS kunnen waarnemen — beweren dat dit helemaal niet het geval is.
  Elk verpleegtehuis heeft wel 10 managers; dat is bij 3000 verpleegtehuizen 30.000 managers; dat is bij 350 miljoen 10.000 per manager; dat is over drie jaar plusminus 3000 euro verhoging (de bestuurders mee, de lagere managers minder). Zo is het gegaan en niks handen aan het bed.
  En de dommerikken die dat niet door hebben, geven nu af op Lilian Marijnissen, de enige die destijds met Agnes Kant en nu nog met Fleur Agema (PVV) opkomt voor die arme patienten, waartoe je Oma Opa vader of moeder of familielid morgen ook toe kan behoren. De domheid ten top.

 2. Lees alle reacties
 3. Zeg Lilian,
  Wat moeten werkgevers nou zeggen tegen al die net geworven en aangestelde leerlingen verzorgende? Sorrie meiden, ik mag van ene Lilian alleen maar full-time contracten aan zittend personeel geven? Of geld voor scholing terugdraaien of voor extra praktijkbegeleiding? O ja dat laatste is volgens Lilian toch alleen maar schandalige en overbodige overhead. Ach mens, ga toch koken.

 4. Mantelzorgers zijn overbelast.Te meer daar de onrust voortduurd over PGB en informele zorg.
  Zij raken depressief of lopen klachten op als hartritme stoornis of darmklachten.
  Moet de regering deze groep niet meer ondersteunen? Ik denk dat het nog net niet te laat is, aktie a.u.b.!!

 5. De zorgorganisaties hebben in het najaar van 2011 al met hun Zorgkantoren overeenstemming moeten bereiken over de besteding van deze extra gelden om ze toegekend te krijgen. Daar hebben de zorgorganisaties met hun clientenraden en ondernemingsraden plannen voor opgesteld. Van die extra 5% heeft het Zorgkantoor vervolgens weer 2% gekort onder de dooddoener: doelmatigheid. Netto is de uitbreiding maar 3% geweest. En ga er maar van uit dat de lente-coalitie weer die 5% eraf haalt en dan zijn we dus 2% armer. Daarnaast lopen aan alle kanten de extra lasten op, zoals het compenseren van de vervroeging van het uitstellen van de AOW, de energiebelasting, de btw-verhoging etc. etc. Is Lilian de nieuwe rupsje-nooit-genoeg?

 6. Volgens mij is de primaire taak het geld naar goede zorg en meer zorgtijd op de momenten dat hulpvragers dat willen, te brengen. Als dat met langere contracten kan, prima. Als dat met meer felxibilisering moet, omdat de cliënten de regie hebben, dan moet dat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.