Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

PVV: ‘Wtcg wordt inkomensafhankelijk’

Mark van Dorresteijn
De tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten wordt inkomensafhankelijk. Dat stelt Fleur Agema van de PVV naar aanleiding van eerdere berichtgeving waaruit bleek dat het kabinet het budget, van circa 580 miljoen, voor de regeling zou halveren.
PVV: ‘Wtcg wordt inkomensafhankelijk’

Agema kreeg daarover veel verontruste mails en ze wil het beeld nu corrigeren, ook al mag ze eigenlijk niks verklappen van de Prinsjesdagstukken. “De suggestie is dat het geld voor chronisch zieken en gehandicapten wordt gehalveerd. Dat is niet zo, het wordt inkomensafhankelijk”, aldus Agema. Daarbij zal er ook een inkomensgrens komen, waarboven mensen geen recht meer hebben op de tegemoetkoming. Waar die grens komt te liggen, wil Agema niet zeggen.

Wtcg-regeling

Ongeveer 2 miljoen chronisch zieken en gehandicapten maken gebruik van de zogeheten Wtcg-regeling en krijgen nu een tegemoetkoming in hun zorgkosten van tussen de 153 en 510 euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Kabinet wil wtcg-regeling halveren’

Schippers bekritiseert Wtcg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. nou, de wtcg wordt inkomensafhankelijk. Wanneer je meer dan 31.200 verdient krijg je geen wtcg meer. Dat zijn er heel veel en dan blijven nog de mensen die het criteria hebben van thuishulp die niet ziek zijn (vooral ouderen en verslaafden) de wtcg ontvangen. En chronisch zieken en gehandicapten niet en die kregen geen belastingteruggave mee. Nou bedankt, wat onwetendheid.

 3. Voor diegenen die een vergelijking maken met de nazi tijd; lees het boek van ‘ik was een mens’ van Primo Levi maar eens of een ander biografie/dagboek van iemand die de verschrikkingen van WO-II heeft meegemaakt. Daarmee wil ik de problemen die ik uit mijn eigen omgeving goed ken niet bagatelliseren maar pas op voor vervaging van termen. Dat maakt het voor getraumatiseerden uit de oorlog ook zo moeilijk bij terugkeer, zoals bij de Bosnie veteranen: men heeft de dood gezien en geroken en men hoort dan op hoge toon een debat over zaken die niet zo erg zijn maar waarbij wel dezelfde woorden worden gebruikt die eigenlijk alleen maar bij een oorlogssituatie passen.

 4. beste henk; Vince stelt het cru maar anno 2012 hebben we een generatie die een eigen beeldontwikkeling van een hel hebben. hij bedoelt het als metafoor die, je toetsend aan de huidige maatschappij, wel hout snijd.
  Vergis je niet in het suicidale gedrag van jongeren.(cijfers worden niet openbaar gemaakt!) daarnaast kent hij 1 aow’er. circa 20% van de bayboomers hebben dit “probleem” Slechts 1 persoon (dhr h Mens) heeft dit “probleem” aangekaart maar niemand reageert.

 5. Vince Q schreef: ‘Zo kende ik een AOWer, die zelf zoveel kapitaal en inkomen had, dat zij er op moest toeleggen via de belastingen dat zij AOW ontving (meer dan de AOW moest betaald aan belasting!!)’. Ik zou die AOW’er wel eens leren kennen, want zo’n uitspraak getuigt maar weer eens van onbenul en onwetendheid. Al zit je in het hoogste tarief, dan hou je er nog minimaal de helft van over. Dus voordat je zware woorden gebruikt en vergelijkingen maakt die nergens op slaan, zorg dan eerst dat je weet waar je het over hebt.

 6. Graag wil ik reageren op de reactie van Roelke Brouwer, ik hoor ook bij de chronisch zieken (zwakkeren volgens Hem) nou ik vind het vreselijk om zwakker te zijn en zeker niet fijn om op bed te liggen. Het is echt geen pretje. Graag zou ik willen werken niet afhankelijk willen zijn, zodat je gewoon mee telt in de maatschappij. Wil graag met je ruilen. Kan je de hele dag op de sofa liggen.

 7. Vince Q, ik maak hierbij ernstig bezwaar tegen de manier waarop u de nazi cultuur aanvoert ter ondersteuning van uw argumentatie.
  Ik heb ook zo mijn bezwaren tegen de afknijpcultuur die ons blijkbaar te wachten staat. Maar nazi methoden? Neen, dat was heel wat anders! Dat was de hel!

 8. De zwakkeren in onze samenleving zijn degenen die en ziek en een laag inkomen hebben.
  Ik vind het een goed voorstel om welke vorm dan ook van ondersteuning, inkomensafhankelijk te maken. Als je zo gezond bent dat je een goed inkomen kunt verwerven, dan kun je ook heel goed voor jezelf zorgen. Het is toch te gek dat mensen met hoge nkomens een rugzakje aanvragen voor hun kind en dat ook krijgen!!! Zij hebben behalve een hoog inkomen ook nog de mogelijkheden om het aan te vragen. Veel mensen met lage inkomens kennen die wegen niet of de formulieren zijn zo ingewikkeld dat ze het snel opgeven. Laten we een sociaal land blijven en de zwakkeren ondersteunen!
  De volgende stap is de kinderbijslag en dan de AOW.

 9. Anderhalve keer de bijstandsnorm. Zit je daarboven dan kun je je eigen boontjes doppen. @ Vince: lees nog eens wat gezegd wordt.. Niet de zwakkeren worden afgeknepen, de mensen die geld verdienen moeten inleveren. De zwakkeren kunnen gewoon op de sofa blijven liggen hoor! Wees maar niet bang.

 10. Als chronisch zieke (met de gigantische toegezegde tegemoetkoming over het afgelopen jaar van hele 58 euro) kan ik het best eens zijn met een inkomensafhankelijke bijdrage. Dat zou trouwens voor veel meer “bijdragen” mogen gelden. Zo kende ik een AOWer, die zelf zoveel kapitaal en inkomen had, dat zij er op moest toeleggen via de belastingen dat zij AOW ontving (meer dan de AOW moest betaald aan belasting!!) – zij had graag afgezien van deze bijdrage, die meer kostte dan opleverde, maar was verplicht deze te ontvangen. Hoe krom kunnen sommige maatregelen zijn.
  Overigens ben ik van mening, dat het steeds verder financieel “afknijpen” van de zwakkeren in de maatschappij (en zeker zieken en gehandicapten) toch wel steeds meer gaat lijken op het opruimbeleid van de Nazi’s die begonnen alle tehuizen met gehandicapten volledig af te voeren via de gaskamers met de motivatie dan deze ongelukkigen (zichzelf en vooral de regering) in de weg zaten en zo beter af waren.
  Eerlijk gezegd is dit beleid haast nog humaner dan wat er in Nederland gebeurt – het deze zwakke groepen langzaam aan onmogelijk maken te blijven leven zonder de mogelijkheid te krijgen een humane dood te sterven !!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.