Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Qruxx Q&A: ‘Arbeidsgerichte zorg is nog niet on top of mind’

Redactie Qruxx
Op zijn elfde kreeg Abe Hainja de ziekte van Crohn. De ziekte zorgde er later voor dat hij zijn loopbaan moest omgooien. Met zijn ervaringen wil hij zorgverleners hier bewust van maken. In de Qruxx Q&A Arbeidsgerichte zorg geeft hij tips hoe de menselijke maat aandacht kan krijgen in de spreekkamer.

Hainja leeft al bijna veertig jaar met de ziekte van Crohn. Als twintiger wilde hij carrière maken in het bankwezen, maar rond zijn dertigste besefte hij dat dat er qua energie niet in zat. “Ik zag dat ik op zoek moest gaan naar een omgeving waarin ik beter tot mijn recht kom.” Hij gooide zijn carrière om en werd loopbaanbegeleider.

Gedurende de jaren is er in de zorg meer oog gekomen voor de impact die ziekte heeft op het leven en bijvoorbeeld werk of studie. “Er is meer tijd voor de menselijke maat, de verpleegkundig specialist kan vaker een luisterend oor bieden.” Hij gelooft echter niet dat het on top of mind is bij zorgverleners.

Wat kunnen zorgverleners en patiënten doen om de menselijke kant van de ziekte en participatie op de arbeidsmarkt bespreekbaar te maken? Abe Hainja geeft tips in de Qruxx Q&A.

Deze Q&A is mogelijk gemaakt door biofarmaceutisch bedrijf AbbVie. Omdat arbeidsgerichte zorg aansluit bij de ambitie van AbbVie: mensen helpen fit te zijn voor werk en privéleven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.