Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboud opereert één patiënt per dag

NIJMEGEN - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen opereert vandaag voor het eerst sinds vijf maanden weer een hartpatiënt. Daarna beoogt het ziekenhuis voorlopig elke dag één patiënt onder het mes te nemen. Dat zei een woordvoerster van het UMC maandag.

Het ziekenhuis moest in april onmiddellijk stoppen met hartoperaties bij volwassenen, nadat uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was gebleken dat in Nijmegen meer hartpatiënten overleden dan normaal. Vorige week kreeg het UMC van de inspectie toestemming de operaties te hervatten.

Verwijzers

Volgens de woordvoerster komen de aanmeldingen voor operaties volop binnen sinds bekend is dat het UMC weer mag opereren. Verwijzers sturen ook weer hartpatiënten door naar het Radboudziekenhuis. Tot nu toe heeft nog niemand een voorgestelde hartoperatie in Nijmegen geweigerd, zegt de woordvoerster.

Leiding

Sinds maandag staat de hartchirurgische afdeling onder leiding van chirurg Henry van Swieten. Van Swieten heeft cardioloog Sjef Ernst meegebracht, die de komende twee jaar de leiding heeft over het zorgproces rond een operatie en die zijn eigen opvolger opleidt. De Amsterdamse hartchirurg Leon Eijsman, die sinds juni tal van verbeteringen in het operatieproces aanbracht, blijft eveneens nog een poosje in Nijmegen.

Controle bezoek

De IGZ stelde vorige week dat het ziekenhuis weer in staat moet zijn verantwoorde zorg te leveren. “Er is veel gedaan om kwaliteit en veiligheid van de zorg te garanderen”, aldus de dienst. Inspecteurs zullen de komende tijd onaangekondigde controlebezoeken brengen. (ANP)

Lees ook:

Radboud mag hartoperaties hervatten

Advocaat verwacht schikkingen schadeclaims Radboud

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.