Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc en CZ slaan handen ineen met innovatieprogramma

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het Radboudumc en CZ gaan samenwerken om technologische innovaties te ontwikkelen en deze sneller ter beschikking te stellen voor de patiënt. ‘In deze alliantie gaat het erom dat technologie als middel ingezet wordt om de patiënten beter te begeleiden naar de beste uitkomsten’, aldus Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ.
eHealth Monitor
Foto: AdobeStock

Met de lancering van twee innovatieve projecten hebben de samenwerkende partijen op 19 december hun strategische innovatie-alliantie afgetrapt. Zo wordt er een e-health programma ontwikkeld met AI en chatbots voor patiënten met hartfalen. Ook wordt er een gepersonaliseerde keuzehulp voor oudere kankerpatiënten uitgewerkt en een op de patiënt toegespitst advies voor de arts. De gezamenlijke besluitvorming moet zodoende verbeterd worden.

Gepersonaliseerde keuzehulp

Centraal in het technologische programma staat een betere begeleiding van de patiënt voor het beste resultaat. Bij de keuzehulpen wordt er gebruik gemaakt van maatwerk en is de inbreng van de patiënt belangrijk. ‘De keuzehulpen moeten ervoor zorgen dat de arts en de patiënt echt samen beslissingen kunnen nemen, waarbij de technologische innovatie zowel de arts als patiënt helpt om het beste inzicht te krijgen in de unieke situatie van de patiënt’, aldus Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ.

E-health

Voor patiënten met hartfalen wordt een e-healthprogramma samengesteld. Uitgangspunt is dat de patiënt alleen nog naar de hartfalenpoli bezoekt als dat noodzakelijk is. Een groep van dertig patiënten krijgt een e-healthprogramma aangeboden. Naast de gebruikelijke telemonitoring middels health kit, wordt er gebruik gemaakt van chatbots en AI. Ook wordt een e-learning- en lifestyleprogramma aangeboden. De eerste versie van het programma wordt de komende zes maanden in de steigers gezet. Daarna wordt het programma uitgebreid met een capaciteit van tweeduizend patiënten met hartfalen.

Radboudumc

Met de start van de projecten combineert het Radboudumc de mogelijkheden van technologische innovaties en de zorg voor de patiënt. ‘We verwachten samen snel het aantal veelbelovende innovatieprojecten uit te kunnen breiden’, vertelt Leon van Halder, voorzitter Radboudumc. Volgens Van Halder is de samenwerking tussen innovatie en persoonsgerichte zorg de toekomst.

Beste behandeling

Bij de diagnose van kanker moet een patiënt samen met de arts de medisch beste behandeling kiezen en kijken naar de toegevoegde waarde van de levenskwaliteit. Momenteel worden keuzehulpen alleen ontwikkeld voor groepen patiënten, terwijl persoonlijke patiëntcontext een grote impact heeft op de uitkomst en risico’s van een behandeling. Om die reden willen het Radboudumc en CZ gepersonaliseerde hulp ontwikkelen. Zo kan een goed geïnformeerde patiënt samen met de arts een weloverwogen keuze maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.