Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc gaat continu vitale functies meten

Het Radboudumc start komende maand met het continue meten van vitale functies van patiënten op de afdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde. De patiënten dragen gedurende hun opname een klein kastje aan hun pols. Het continue meten zorgt er onder andere voor dat verpleegkundigen achteruitgang sneller kunnen signaleren.
radboud.jpg

Bij het Radboudumc krijgen verpleegkundigen vanaf komende maand de ondersteuning van een kastje aan de pols van patiënten. Dit kastje meet vitale functies continue. Achteruitgang van de patiënt komt zo sneller onder de aandacht. Het initiatief komt van internist dr. Bas Bredie en chirurg en hoogleraar prof. dr. Harry van Goor. ‘Verpleegkundigen spenderen veel tijd aan het meten van de vitale functies van patiënten. Dit doen zij handmatig, drie tot vijf keer per dag. Gedurende deze metingen controleren zij de bloeddruk, het hartritme, de temperatuur, de ademhalingsfrequentie en de zuurstofopname.’

Test
Het kastje is het afgelopen jaar getest onder 110 patiënten. Zij droegen, gedurende de testperiode, het kleine apparaatje wat draadloos alle parameters registreert. Een bijbehorend computerprogramma berekent constant of de parameters van de patiënt zich in een veilig gebied bevinden, of dat verpleegkundige gealarmeerd moeten worden. Het snel oppikken van verandering zorgt ervoor dat er verpleegkundigen, wanneer nodig, sneller een nieuwe behandeling kunnen starten. Dit vermindert nadelige gevolgen voor de patiënt, waaronder ongeplande opname op de intensive care (IC), verlengde opnameduur, reanimatie of zelfs overlijden.

Implementatie
De implementatie werd gedurende de testperiode positief ontvangen. Patiënten voelden zich veiliger en verpleegkundigen kregen meer tijd om een gesprek met de patiënt aan te knopen. Het Radboudumc implementeert de monitoring vanaf komende maand bij alle 60 patiënten op de afdelingen Interne Geneeskunde en Heelkunde. Bredie en Van Goor hopen met het kastje verscheidende ziekteprocessen beter te gaan begrijpen. De resultaten zullen naar verwachting eind 2017 worden geëvalueerd. Het Radboudumc hoopt te komen tot een centrum voor monitoring op afstand. De introductie van de nieuwe apparatuur en het testen ervan is tot stand gekomen in samenwerking met het Radboudumc REshape Center.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.