Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc ontwikkelt ‘patient-proof food’

Jongvolwassenen met Kanker (AYAs) van het AYA Expertise Platform Radboudumc hebben samen met professionals van het Radboudumc een nieuwe eet en drink formule ontwikkeld: ‘Patient-proof food’.
Radboudumc ontwikkelt ‘patient-proof food’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De nieuwe  voedingsformule heeft als pilot in 2013 zeer succesvol gedraaid voor patiënten op de afdeling Medische Oncologie van het Radboud. Patiënten aten beter, voelden zich prettiger en hadden minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Daarnaast leidt de nieuwe formule tot minder verspilling van eten. Daarom is het Radboudumc gestart om de formule ziekenhuisbreed aan te bieden. Het Radboudumc heeft samen met Maison van den Boer, die de hapjes geproduceerd heeft, een consortium gesloten. De totale formule  is niet eerder in ziekenhuizen uitgeprobeerd en is genomineerd voor de Innovation for Health Award 2014.

Kleine hapjes

Patiënten krijgen zes keer per dag kleine hapjes aangeboden, die qua geur en smaak aantrekkelijk zijn en eiwit- en energierijk zijn. De hapjes worden actief gepresenteerd door een gastheer die ervaringsdeskundig is én horeca-expertise heeft. De patient-proof food formule is niet alleen geschikt voor oncologie patiënten maar ook voor mensen met andere ziektebeelden.

De patient-proof gerechten zijn door de patiënten bedacht. De patiënten die deelnamen aan de pilot, ondervonden dankzij de nieuwe voeding en de wijze waarop dat gepresenteerd werd, een grote verbetering in hun welbevinden en conditie. Patiënten vonden de patient-proof food formule erg belangrijk tijdens hun ziekenhuisopname. De  kleine hapjes waren ‘prima te eten en drinken’ en ‘zagen er gezond en aantrekkelijk uit’. Patiënten krijgen hierdoor meer zin in eten, aten ook meer en gingen zich beter voelen.

Minder misselijk

Patiënten vonden het ook zeer plezierig en comfortabel om gedurende de dag actief gestimuleerd te worden tot het eten van kleine beetjes. En ook dat er begrip was en positieve aandacht voor de weerzin in eten. Patiënten gaven tijdens de patient-proof food fase aan zich minder misselijk te voelen. Zij vertelden gedurende de pilot dat ze normaal drie dagen achterop raakten in conditie en energie door de chemokuren. In de patient-proof food fase kregen patiënten die achterstand niet en bleven conditie en energie in hun beleving op peil.

Verminderde eetlust

Het feit dat patiënten in patient-proof food fase meer gingen eten en zich prettiger voelden kan mogelijk verklaard worden doordat de hapjes gedurende de hele dag zorgen voor een ‘bodempje in de maag’. Daardoor wordt voorkomen dat patiënten misselijk worden. Patiënten die chemotherapie krijgen, hebben vaak een andere smaak, geurbeleving en verminderde eetlust. Mede hierdoor raken zij conditioneel snel achterop. Terwijl in conditie zijn en blijven juist van groot belang is voor het herstel na chemotherapie en een positief effect heeft op de kwaliteit van leven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.