De patiënten krijgen dan in een dag een operatie, controle van het operatieresultaat (microscopische weefselanalyse) en een radiologische controle. Normaal gesproken staat hier een periode van een aantal weken voor, met meerdere ziekenhuisbezoeken.
Betere kwaliteit
Een korter behandeltraject vergroot in de eerste plaats de behandelkwaliteit. Door tijdens de operatie al weefseldiagnostiek te doen, is de kans groter dat een tumor in een keer compleet verwijderd wordt. Zo nodig kan dan tijdens de operatie direct besloten worden om (meer) tumorweefsel te verwijderen of om het geopereerde weefsel zorgvuldig te markeren zodat aanvullende bestraling zeer precies kan worden toegediend, zowel tijdens de operatie als daarna. Met deze verhoogde zekerheid op een complete verwijdering van de tumor, neemt de kans op volledige genezing toe en daarmee de overlevingskans. Hierdoor is het ook niet meer nodig dat de patiënt na een aantal weken terugkomt voor nacontrole of aanvullende behandelingen.
Patiënt houdt keuze
Patiënten houden altijd de mogelijkheid om de reguliere behandeling te ondergaan. Hein Gooszen, hoofd afdeling Operatiekamers: ‘Bij zowel patiënten als bij verzekeraars bestaat de behoefte aan betere kwaliteit, kortere behandelduur en behandelkeuze. De patiënt kan echter altijd kiezen. Als er tijdens de ingreep niet bestraald wordt, staat kwaliteitsverhoging voorop en is de tijdwinst twee of drie weken. Als er tijdens operatie ook wordt bestraald, is de tijdwinst groter, maar wordt de ingreep voor de patiënt ingewikkelder. De patiënt kan daarom kiezen om de behandelingen te spreiden, zonder in te leveren op kwaliteitsverhoging.’
Nieuwe operatiekamers
In de drie nieuwe operatiekamers (OK’s) wordt alle diagnostische en therapeutische apparatuur rondom de patiënt opgesteld. Hiermee kunnen alle benodigde behandelingen achter elkaar, op dezelfde dag en in dezelfde ruimte plaatsvinden. In de operatiekamers kan een arts weefseldiagnostiek uitvoeren om al tijdens de operatie te controleren of een tumor compleet is verwijderd. Ook komt er een MRI-scanner voor robotoperaties onder beeldcontrole en bestralingsapparatuur voor nauwkeurige inwendige bestraling, zodat de schade aan omliggend weefsel kan worden beperkt. In een zogenaamde hybride OK zijn operaties mogelijk met minimaal invasieve technologie, waarbij nauwelijks, of zelfs helemaal niet gesneden hoeft te worden, ondersteund met continue 3D-navigatie. Door de combinatie van deze mogelijkheden kunnen patiënten met prostaatkanker, gynaecologische tumoren en hoofd-halskanker straks in een dag behandeld worden. De ééndagsbehandeling wordt in de volgende fase ook mogelijk voor niertumoren, borstkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker.
Samenwerking met Siemens Healthcare
De ontwikkeling van de nieuwe aanpak is een langlopende samenwerking tussen het Radboudumc en Siemens Healthcare. Naast de installatie van geavanceerde apparatuur door Siemens doen beide instellingen onderzoek naar doorontwikkeling van bestaande en nieuwe beeldvormende apparatuur, ter verhoging van kwaliteit en verkorten van behandeling.

Innovatie
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier
Een grote stap dichter bij one-patient-flow! Klinkt veelbelovend.