Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboudumc versnelt diagnosetijd prostaatkanker

Redacteur Zorgvisie
Het Radboudumc heeft een manier gevonden om sneller te kunnen vaststellen of iemand prostaatkanker heeft of niet. In plaats van in enkele maanden, kan de diagnose nu binnen twee weken worden gesteld.
Prostaatkanker-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Dat meldt het Radboudumc. Het ziekenhuis heeft het diagnosetraject voor prostaatkanker naar eigen zeggen grondig vernieuwd, waardoor de diagnostiek veel sneller plaatsvindt en nauwkeuriger is geworden. Jaarlijks komen er 40 duizend mannen met een verhoogde PSA in het ziekenhuis om een diagnose te laten stellen voor prostaatkanker. Tot nu toe werd er bij al deze mannen een biopt afgenomen.

Nieuwe diagnose prostaatkanker
Met de nieuwe diagnosemethode is dat niet meer nodig, schrijft het Radboud. Daarbij wordt het prostaatweefsel van een patiënt met behulp van een MRI-scan nauwkeurig beoordeeld. Alle patiënten die een goed resultaat krijgen uit deze scan, hoeven daarna geen biopt meer af te staan. Volgens het ziekenhuis gaat het hierbij om ongeveer de helft van de mannen die naar het ziekenhuis komen voor een diagnose voor prostaatkanker. Als er nog wel een biopt moet worden afgenomen, gebruiken de artsen de MRI-scan zodat ze precies weten waar ze moeten prikken. Met de oude methode werd er op twaalf willekeurig plekken geprikt, nu kan dit aantal 80 procent worden verminderd. Bovendien is de diagnosetijd teruggebracht van enkele maanden naar maximaal twee weken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.