Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ranglijsten van ziekenhuizen zijn eigenlijk zinloos’

Redacteur Skipr en Zorgvisie
Het is wetenschappelijk nauwelijks mogelijk om de prestaties van ziekenhuizen als geheel te vergelijken op basis van kwaliteit. ‘Rankings van ziekenhuizen zijn dus eigenlijk zinloos’, zegt Nèwel Salet, onderzoeker aan de Erasmus School of Health Policy & Management, na het analyseren van de uitkomstdata van tienduizenden behandelingen. ‘Het is niet zo makkelijk om te zeggen dat het ene ziekenhuis slechter presteert dan het andere.’
Vergelijking
Foto: mdworschak/Getty Images/iStock

Salet onderzocht in samenwerking met collega’s

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Gelukkig kunnen we in Nederland zeggen dat heel veel zorg van goede kwaliteit is. Als ik het stuk goed lees dan is er wel te zeggen dat er 10 ziekenhuizen goed presteren en 10 ziekenhuizen onder de maat. Wat mij betreft zorgt mijn zorgverzekeraar door contractering ervoor dat ik niet in de 10 ondermaatse ziekenhuizen terecht kom en dat de 80 ziekenhuizen in het midden door intervisie met de 10 ziekenhuizen die goed presteren het niveau verder verhogen. Uitgaande dat de slecht presterende ziekenhuizen niet alleen kleine ziekenhuizen zijn, kan het nog steeds voor heel veel mensen zorgen voor een hogere kwaliteit van de zorg die ze nodig hebben.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.