Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport Havermans geeft geen uitsluitsel bouwende ziekenhuizen

Ziekenhuizen die druk met nieuwbouw bezig zijn en ziekenhuizen die net een nieuw gebouw hebben opgeleverd, krijgen nog geen duidelijkheid van de commissie-Havermans. Die commissie heeft onderzocht of deze categorie ziekenhuizen een financiële tegemoetkoming zou kunnen krijgen omdat de bouwregels ondertussen zijn gewijzigd door de overheid.
Rapport Havermans geeft geen uitsluitsel bouwende ziekenhuizen

Het rapport van de Commissie-Havermans, ook bekend onder de naam commissie nadeelcompensatie bouwregime, is gisteren door minister Klink naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel de commissie in eerste instantie een regeling zou onderzoeken voor enkele ziekenhuizen die al hadden aangegeven in de financiele problemen te komen, komt zij nu met een oplossing voor alle ziekenhuizen.

Omslag bouwregime in fases

Op 1 januari van dit jaar ging het nieuwe bouwregime in. Hiermee staat de overheid niet meer garant voor de kosten van nieuwbouw, maar moeten ziekenhuizen deze zogeheten ‘kapitaallasten’ terugverdienen uit de behandelingen die zij geven. De commissie adviseert deze omslag in regelgeving niet in een keer, maar in fases te laten plaatsvinden om zo de lasten te spreiden. Waar de commissie vindt dat dit in drie a vier jaar zou moeten, schrijft minister Klink in zijn begeleidende brief dat dit ook in drie jaar kan.

Risico’s met terugverdienen

De prijzen van behandelingen in het ziekenhuis vallen in twee segmenten. Voor behandelingen in het a-segment krijgt het ziekenhuis een vaste prijs. Over de prijs van behandelingen in het b-segment kan het ziekenhuis vrij onderhandelen met de zorgverzekeraar. Het systeem van marktwerking in de zorg is erop gebaseerd dat het b-segment in de loop van vier jaar steeds groter wordt en het a-segment afbouwt. Sinds de nieuwe bouwregels zit in de prijzen ook een deel bouwkosten verrekend. Dat betekent dat de ziekenhuizen die bouwen een steeds groter risico lopen. Over de vaste tarieven in het a-segment krijgen ze de kosten weliswaar achteraf nog terug van de staat, zoals dat vroeger ook was, maar over het b-segment moeten ze deze zelf terugverdienen.

Geen duidelijkheid

De commissie onder leiding van Ad Havermans, is enkele maanden geleden ingesteld met het doel te bepalen welke ziekenhuizen in aanmerking zouden komen voor financiële compensatie door de overheid. Ook zou de commissie vaststellen hoeveel geld individuele ziekenhuizen zouden krijgen. Maar in plaats van het noemen van concrete bedragen voor enkele ziekenhuizen, geeft de commissie een rekenmodel voor alle ziekenhuizen. Elk ziekenhuis dat na doorrekenen van alle financiele gevolgen meent dat zij onevenredig zwaar wordt getroffen door de nieuwe regels, kan een aanvraag indienen bij een speciale adviescommissie. Deze adviescommissie staat onder leiding van oud CTG-directeur Arno Barendregt en zal zich vervolgens over de ‘probleemgevallen’ buigen. De commissie Havermans adviseert om zelfs ziekenhuizen die voor eind dit jaar nog een bouwplan inleveren, te laten meegaan, maar Klink neemt dit advies niet over.

Doorgaan of stoppen?

Wat betekent dit nu voor de ziekenhuizen? Ziekenhuizen waar de nieuwbouw net van is opgeleverd en waarvan bekend is hoe hoog de kosten zijn, kunnen nu uitrekenen hoeveel geld ze nog terugkrijgen uit het vaste a-segment. Risico’s liggen in het onderhandelen over vrije prijzen in 2008 en 2009. Ziekenhuizen met een bouwvergunning die nog niet zijn gestart met de bouw, moeten zich afvragen of het nog wel verantwoord is te gaan bouwen. Ziekenhuizen zonder bouwvergunning (onder de nieuwe regelgeving is geen vergunning meer nodig) zullen met het rekenmodel moeten uitrekenen of de investering die ze willen doen zich wel gaat terugverdienen. De bouwende ziekenhuizen waar het oorspronkelijk mee was begonnen, moeten nog even wachten. Financiële compensatie is pas mogelijk na afronding van de hele kapitaallastenoperatie. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

‘Havermans schept geen duidelijkheid

Bouwen op wankele gronden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.