Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Alliade-debacle keerpunt in denken IGJ en NZa

Laura van Elst
Laura van Elst
Redacteur Zorgvisie
De kerstboom aan bv’s die bij Alliade is aangetroffen, is een keerpunt in de denkwijze van de inspectie en de NZa. Om toekomstige belangenverstrengeling te voorkomen, vragen de toezichthouders het kabinet om met strengere wetten voor zorginstellingen te komen.
Alliade
Bilderbox / chromorange / picture-alliance
RAPPORT

De twee desbetreffende directeuren van

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Tweede onderzoek naar goed bestuur binnen de Zorggroep Alliade te Heerenveen
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Auteur:
Anoniem
Aantal pagina’s :
60
Verschijningsdatum:
5 maart 2019
Samenvatting:

De IGJ heeft samen met de NZa in 2016 een gezamenlijk onderzoek verricht naar goed bestuur binnen de Zorggroep Alliade. Een uitgebreider vervolgonderzoek volgde over de periode 2008-2016. Het rapport spitst zich toe op drie omvangrijke transacties.

Overname van de Zorgkompasvennootschappen

Allereerst is er onderzoek verricht naar de overname door Stichting Talant (Zorggroep Alliade) van de Zorgkompasvennootschappen (Freya-groep). Tijdens de intentieovereenkomst in 2008 en de laatste trancheovername in 2013 zijn de afspraken driemaal gewijzigd. Dit heeft tot tekortkomingen geleid, waaronder het risico op belangenverstrengeling en onvoldoende onderbouwing van besluitvorming en publieke middelen. Bovendien hadden de zorgbestuurders van de Freya-groep – via de Zorgkompasvennootschappen en Support & Co – de kans om de inhoudelijke afspraken te beïnvloeden.

Afstoten (zorg)supermarkten

Talant stootte in 2012 drie (zorg)supermarkten af aan Support & Co. In dit proces ontbrak echter een integere en transparante besluitvorming. De inspectie concludeert ook dat Talant het belang van de zorg onvoldoende heeft bewaakt in deze transactie. Een transparante verantwoording van de publieke middelen ontbreekt ook in de administratie. Belangenverstrengeling is onvoldoende beheerst, waardoor de bestuurders van Support & Co de kans kregen om de transactie te beïnvloeden.

Overname Support & Co door Stichting Alliade

Ook in deze transactie ontbreekt een adequate verantwoording van publieke middelen. Daarnaast heeft de rvb de eventuele risico’s die een bedreiging voor de zorgverlening vormden, onvoldoende beheerst.

Toezichthouders

Het interne toezicht van Alliade op de bv’s had volgens de IGJ ingevuld moeten worden met toezichthouders die op afstand van de aandeelhouders staan, zodat zij als onderhandelende partij hadden kunnen optreden. ‘Dan had controle uitgeoefend kunnen worden op de totstandkoming van de onderzochte drie transacties’, aldus de inspectie in haar rapport.

Bovendien is de inspectie niet overtuigd geraakt van het feit dat het belang van de cliënt altijd leidend was bij de drie onderzochte transacties. ‘Dit staat echter los van het gegeven dat de kwaliteit van de zorg door Alliade in de onderzoeksperiode in voldoende mate op orde was.’

Verscherpt toezicht

Zorggroep Alliade is voor een periode van zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Alliade dient binnen twee maanden een plan van aanpak op te stellen en binnen vier maanden verbetermaatregelen uit te voeren.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.