Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grotere kans op ontspoorde mantelzorg bij vermindering sociale contacten

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Als het aantal sociale contactmomenten bij mantelzorgers afneemt, neemt het risico op ontspoorde mantelzorg toe. Dat blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 van het Nivel en Alzheimer Nederland. Respijtmogelijkheden geven mantelzorgers de kans om sociale contacten te onderhouden, wat kan bijdragen aan het voorkomen van ontspoorde mantelzorg.
Ouderenmishandeling
RAPPORT

Bij ontspoorde mantelzorg gaat het

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Dementiemonitor Mantelzorg 2018
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Nivel en Alzheimer Nederland
Aantal pagina’s :
47
Verschijningsdatum:
12 november 2018
Samenvatting:

Bij mantelzorgers waarbij het aantal sociale contactmomenten is afgenomen, lijkt er een groter risico te bestaan op ontspoorde mantelzorg. Dat blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 van het Nivel en Alzheimer Nederland. Zij hebben de meting van ontspoorde mantelzorg in verband gebracht met de meting van de kwaliteit en kwantiteit van sociale contacten. Hieruit kwam naar voren dat mantelzorgers waarbij het aantal sociale contactmomenten minder is geworden, opvallend vaker hun geduld verliezen (72 procent), schreeuwen (39 procent) of hun naaste ruw behandelen (5 procent) in vergelijking met mantelzorgers waarbij de kwaliteit en kwantiteit van sociale contactmomenten gelijk is gebleven of is toegenomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.