Grotere kans op ontspoorde mantelzorg bij vermindering sociale contacten

Als het aantal sociale contactmomenten bij mantelzorgers afneemt, neemt het risico op ontspoorde mantelzorg toe. Dat blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 van het Nivel en Alzheimer Nederland. Respijtmogelijkheden geven mantelzorgers de kans om sociale contacten te onderhouden, wat kan bijdragen aan het voorkomen van ontspoorde mantelzorg.
Ouderenmishandeling

Bij ontspoorde mantelzorg gaat het meestal om het verliezen van geduld en in sommige gevallen schreeuwen tegen de naaste.

Sociale contactmomenten

Mantelzorgers werd gevraagd naar hun ervaringen met situaties waarin zij door overbelasting hun naaste niet goed behandelen. In totaal gaf 64 procent van de ondervraagden aan wel eens zijn of haar geduld te verliezen, 31 procent gaf aan ooit geschreeuwd of gescholden te hebben tegen hun naaste en 3 procent gaf aan hun naaste ooit ruw behandeld te hebben. Uit de literatuur komt naar voren dat ontspoorde mantelzorg mogelijk vaker voorkomt onder mantelzorgers die in een sociaal isolement verkeren.

0
155

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Dementiemonitor Mantelzorg 2018
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Nivel en Alzheimer Nederland
Aantal pagina’s:
47
Verschijningsdatum:
12 november 2018
Samenvatting:

Bij mantelzorgers waarbij het aantal sociale contactmomenten is afgenomen, lijkt er een groter risico te bestaan op ontspoorde mantelzorg. Dat blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 van het Nivel en Alzheimer Nederland. Zij hebben de meting van ontspoorde mantelzorg in verband gebracht met de meting van de kwaliteit en kwantiteit van sociale contacten. Hieruit kwam naar voren dat mantelzorgers waarbij het aantal sociale contactmomenten minder is geworden, opvallend vaker hun geduld verliezen (72 procent), schreeuwen (39 procent) of hun naaste ruw behandelen (5 procent) in vergelijking met mantelzorgers waarbij de kwaliteit en kwantiteit van sociale contactmomenten gelijk is gebleven of is toegenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.