Uitstroom ggz stagneert door onvoldoende samenwerking met gemeenten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) pleit voor een betere samenwerking tussen ggz-instellingen en gemeenten. Gebrek aan sociale voorzieningen zorgt voor onvoldoende uitstroom van de ggz naar de wijk.
ggz forensische zorg
Foto: Pongmoji / AdobeStock

Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in haar rapport ‘Toezicht op de ambulante ggz‘. Door het uitstroomprobleem ontstaat ‘verstopping’ binnen de ggz-instelling, met stuwend effect op de wachtlijsten als gevolg. Tevens blijven cliënten soms onnodig opgenomen in ggz-instellingen.

Onnodige opname

Sommige cliënten kunnen wel met ontslag, omdat zij in principe uitbehandeld zijn. Zij hebben echter geen huisvesting of werk, wat de uitstroom moeilijk maakt. Ontslag uit de instelling zou tot een dakloos bestaan leiden. Hulpverleners en cliënten merken op dat als de sociale structuur onvoldoende is, de cliënten sneller een terugval kunnen hebben.

Sommige ggz-instellingen laten

0
980

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.