Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inkoop van e-health: aanbevelingen voor zorgkantoren

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Zorgkantoren erkennen de grote potentie van technologische innovaties in de langdurige zorg. Een meerderheid besteedt in het inkoopbeleid dan ook specifieke aandacht aan ontwikkelingen op e-health gebied. Niettemin lopen zij tijdens dit proces regelmatig tegen problemen aan, concludeert PwC.
RAPPORT

PwC adviseert Wlz-uitvoerders onder meer

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Inkoop van innovatie en technologie in de langdurige zorg
Sector:
Overig
Soort:
Advies
Afkomst:
PwC
Auteur:
Onbekend
Aantal pagina’s :
28
Verschijningsdatum:
18 januari 2019
Samenvatting:

Het ministerie van VWS heeft PwC in juni 2018 verzocht onderzoek te doen naar de inkoop van innovatieve zorg onder de Wlz. Doel is handvatten te formuleren voor het stimuleren en contracteren van technologische innovaties. PwC heeft gesproken met alle tien Wlz-uitvoerders: CZ, Menzis, VGZ, Zilveren Kruis, De Friesland, DSW, ENO, Zorg en Zekerheid, ASR en ONVZ. Tevens heeft PwC gesproken met enkele vertegenwoordigers van de NZa.

De Wlz-uitvoerders erkennen de grote potentie van technologische innovaties en geven aan dat zij zouden willen beschikken over voldoende kennis om deze op de juiste manier te kunnen beoordelen en stimuleren. Dat geldt ook voor de Wlz-uitvoerders die nu aangeven dat ze wat meer op de achtergrond willen blijven. Tegelijkertijd geven zij aan dat de kennisopbouw nog in ontwikkeling is. Zo is er nog weinig kennis over de wijze waarop kan worden beoordeeld of een initiatief perspectiefrijk is, en over de wijze waarop technologie aan de orde zou kunnen komen in de gesprekken met aanbieders of in de contractering. Bovendien zijn er zóveel initiatieven op de markt, dat velen door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Sommige Wlz-uitvoerders geven aan dat zij misschien voor een actievere rol zouden kiezen als zij de benodigde kennis wél zouden hebben.

De Wlz-uitvoerders die ervoor kiezen om technologische innovatie actief te stimuleren, hanteren hiervoor uiteenlopende methoden:

  • in de inkoopgesprekken zorgaanbieders bevragen op dit onderwerp;
  • zoeken van samenwerking en afstemming met financiers in de Zvw en Wmo, omdat juist technologische innovaties vaak de grenzen van een financieringsstroom overschrijden;
  • delen van best practices in de gesprekken, op de website of via speciaal daarvoor georganiseerde bijeenkomsten;
  • deelnemen (door Wlz-uitvoerders) aan kennisplatforms die zich bezighouden met technolgie, dan wel faciliteren van dergelijke platforms;
  • opzetten van een competitie voor innovaties over de boeg van technologie, waarin de winnaars financieel worden beloond;
  • toekennen van tariefopslag voor de inzet van technologische innovaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.