Mezzo: ‘Mantelzorg heeft wél een prijskaartje’

Een op de vijf mantelzorgers heeft moeite om de kosten van het mantelzorgen op te brengen. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl onder ruim drieduizend mantelzorgers. Het merendeel van de mantelzorgers (78 procent) maakt kosten om voor een ander te zorgen. Bij bijna één op de drie (29 procent) loopt dit op tot meer dan honderd euro per maand. Mijnkwaliteitvanleven.nl wil met het rapport een heel duidelijk signaal afgeven: mantelzorg heeft wél een prijskaartje.
Mantelzorg kost geld
Foto: iStock

Van de ondervraagde mantelzorgers kan 57 procent de kosten van het zorgen zonder problemen dragen. De overige mantelzorgers moeten er dingen voor laten (24 procent), hebben het krap (13 procent) of komen vaak geld tekort (6 procent). De meest genoemde post is reiskosten, voor de reis die de mantelzorger naar degene die zorg nodig heeft aflegt of voor het vervoer naar bijvoorbeeld een arts of dagbesteding. Daarnaast hebben veel mantelzorgers een hoge telefoonrekening en betalen ze mee aan de eigen bijdrage voor zorg. Bij een derde heeft de mantelzorgtaak invloed (gehad) op betaald werk en loopbaan. De mantelzorgers die aangeven

0
269

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Wat is voor mensen belangrijk? Verhalen uit een veranderend zorglandschap
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
mijnkwaliteitvanleven.nl
Auteur:
Samenwerkingsverband Mijnkwaliteitvanleven.nl
Aantal pagina’s:
93
Verschijningsdatum:
3 december 2018
Samenvatting:

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een grootschalig programma in Nederland dat zichtbaar wil maken waar goede zorg om draait. Tweemaal per jaar maakt het programma de balans op: hoe gaat het met Nederlanders met een chronische aandoening of beperking, ouderen en mantelzorgers? Wat gaat er schuil achter het landelijk gemiddelde cijfer 6,5 die op de website www. mijnkwaliteitvanleven.nl staat? Deze zesde rapportage bevat uitkomsten van 54.795 deelnemers. Zij hebben hun situatie in beeld gebracht met de vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.