Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen na corona: meer samenwerken, verder met zorg op afstand

Bert Bukman
Bert Bukman

Om goed te zijn voorbereid op een tweede coronagolf, willen huisartsen onderling meer gaan samenwerken. Ook moeten diverse aanpassingen in de eigen praktijk, waaronder intensivering van zorg op afstand, een definitief karakter krijgen. Dit blijkt uit Nivel-onderzoeken in opdracht van de NZa.

huisartsen sluiten bijzonder regiocontract met Zilveren Kruis
Adobestock
RAPPORT

Het onderzoek is een vervolg

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Gevolgen corona in de huisartsenpraktijk
Sector:
Eerstelijn
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Verschijningsdatum:
1 juli 2020
Samenvatting:

De corona-pandemie zorgt voor een toenemende druk op het zorgsysteem, en dus ook op de huisartsenzorg. Het Nivel brengt in samenwerking met de NZa in kaart wat de belasting is voor huisartsenpraktijken, welke ondersteuningsbehoefte er is, welke oplossingen worden gevonden en wat de verwachtingen zijn wat betreft uitgestelde zorg.

Het onderzoek bestaat uit verschillende delen. Zo is onderzocht welke tijdelijke aanpassingen nodig zijn in de praktijkvoering bij een volgende coronagolf. Dit onder meer om de patiëntenstromen (covid-19 en non-covid-19) te kunnen scheiden en daarmee de reguliere zorg zoveel mogelijk in de lucht te kunnen houden.

Op de vragen hierover kwamen de volgende antwoorden:

Uit een deelonderzoek van het Nivel blijkt verder dat er tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis veel minder consulten in de huisartsenpraktijken waren en en dat deze bovendien veel zijn vervangen door consulten op afstand.

De meeste huisartsen en praktijkondersteuners hadden het daardoor rustiger, maar doktersassistenten hadden het juist vaak drukker. Dit onder meer vanwege het beantwoorden van vragen van ongeruste patiënten. Dit was vooral het geval in de provincies waar veel covid-19 voorkwam, met Noord-Brabant op de eerste plaats.

Na de versoepeling van de coronamaatregelen vanaf 11 mei 2020 verwacht een meerderheid van de huisartsen extra ondersteuning nodig te hebben om aan de uitgestelde zorgvraag te voldoen. Dit geldt vooral voor veel Limburgse praktijken. Praktijken in de provincie Friesland, Drenthe en Zeeland gaven dit relatief minder vaak aan.

Een tweede deelonderzoek van het Nivel wijst uit dat het overgrote deel van de huisartsenpraktijken ook na de coronacrisis meer gebruik wil maken van tools en werkwijzen die zorg op afstand mogelijk maken.
Vooral beeldbellen en e-consulten worden daarbij veel genoemd.

Daarnaast geeft bijna de helft van de praktijken aan veranderingen op organisatorisch gebied te willen behouden, zoals ruimere spreekuren. Een op de drie praktijken is daarnaast van plan de hygiënemaatregelen als ‘geen handen schudden’ na de coronacrisis aan te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.