Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa wenst actievere rol zorgkantoren bij bestrijding pgb-fraude

Tea Keijl
Zorgkantoren moeten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog serieuzer werk maken van fraudebestrijding met betrekking tot het persoonsgebonden budget (pgb). Vanwege te veel fouten en onzekerheden in de verantwoording van het bedrag dat in de Wlz via pgb’s is besteed, konden de accountants geen goedkeurende verklaring afgeven voor de zorguitgaven.  
pgb's
Foto: Fotolia

Dat meldt de NZa in het jaarlijkse toezichtonderzoek. De zorgkantoren organiseren de toegang tot de langdurige zorg: ze kopen zorg in en zijn verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning. Tegelijkertijd moeten ze de betaalbaarheid van de zorg in de gaten houden.

Fouten en onzekerheden in de pgb’s

De fraudegevoeligheid van de pgb’s blijft een probleem. Het overgrote deel van de zorguitgaven kon het stempel ‘rechtmatig’ krijgen (€ 19,8 miljard), maar het deel dat is besteed in de vorm van pgb’s (€ 1,7 miljard) bevatte te veel fouten en onzekerheden. De accountants konden dan ook geen goedkeurende verklaring afgeven voor de zorguitgaven.

Blijven controleren

De NZa ziet voor de zorgkantoren een actievere rol bij de bestrijding van pgb-fraude. ‘Het is belangrijk dat zorgkantoren fraude met zorggeld bestrijden en blijven controleren of zorggeld goed wordt besteed. De NZa verwacht van zorgkantoren een actieve opstelling bij het toekomstbestendig maken van het systeem van persoonsgebonden budgetten.’ Dat het de NZa menens is, blijkt een stukje verderop in het rapport: ‘De NZa zal er in 2019 op toezien dat de zorgkantoren stappen zetten om goede besteding van pgb’s beter te borgen.’

Vertraging pgb-systeem (2.0)

Er is al een tijd een nieuw pgb-systeem (2.0) in de maak. Dat zou oorspronkelijk vorig jaar al in gebruik genomen zijn, maar de planning is nu dat zorgkantoren en gemeenten vanaf 2019 gefaseerd over een periode van twee jaar op het systeem overgaan. De NZa dringt erop aan dat er zo snel mogelijk een werkend pgb-systeem komt.

NZa intensiveert toezicht

De NZa benadrukt echter ook dat een dergelijk systeem geen afdoend controlemiddel is. ‘Het systeem kan geen feitelijke levering vaststellen. Dit blijft een taak van de zorgkantoren.’ De NZa zet zich naar eigen zeggen zelf ook actief in voor een goed werkend pgb-systeem. ‘De NZa zal samen met andere toezichthouders en ketenpartners het toezicht op professionele aanbieders van pgb-zorg intensiveren.’

 

Rapport informatie

Rapport naam:
Uitvoering Wet langdurige zorg door zorgkantoren 2017/2018
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
Nederlandse Zorgautoriteit
Auteur:
Nederlandse Zorgautoriteit
Aantal pagina’s :
41
Verschijningsdatum:
10 december 2018

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.