NZa wenst actievere rol zorgkantoren bij bestrijding pgb-fraude

Zorgkantoren moeten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog serieuzer werk maken van fraudebestrijding met betrekking tot het persoonsgebonden budget (pgb). Vanwege te veel fouten en onzekerheden in de verantwoording van het bedrag dat in de Wlz via pgb’s is besteed, konden de accountants geen goedkeurende verklaring afgeven voor de zorguitgaven.  
pgb's
Foto: Fotolia

Dat meldt de NZa in het jaarlijkse toezichtonderzoek. De zorgkantoren organiseren de toegang tot de langdurige zorg: ze kopen zorg in en zijn verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning. Tegelijkertijd moeten ze de betaalbaarheid van de zorg in de gaten houden.

Fouten en onzekerheden in de pgb’s

De fraudegevoeligheid van de pgb’s blijft een probleem. Het overgrote deel van de zorguitgaven kon het stempel ‘rechtmatig’ krijgen (€ 19,8 miljard), maar het deel dat is besteed in de vorm van pgb’s (€ 1,7 miljard) bevatte te veel fouten en onzekerheden. De accountants konden dan ook geen goedkeurende verklaring afgeven voor de zorguitgaven.

0
252

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Uitvoering Wet langdurige zorg door zorgkantoren 2017/2018
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
Nederlandse Zorgautoriteit
Auteur:
Nederlandse Zorgautoriteit
Aantal pagina’s:
41
Verschijningsdatum:
10 december 2018

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.