Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tekort aan antibiotica belemmert goed gebruik’

Sytse Wilman
Redacteur
Er is een wereldwijd tekort aan antibiotica en dat probleem is maar ten dele nationaal op te vangen. Dat schrijft minister Bruins (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van een RIVM-rapport. Daaruit blijkt dat patiënten door het tekort soms een antibioticum krijgen dat tegen meer bacteriën werkt dan noodzakelijk is.
RAPPORT

Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Toepassing van antibiotica en alternatieven: Kansen en belemmeringen
Sector:
Overig
Soort:
Beleid
Afkomst:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Auteur:
T.M. Leonardo Alves et al.
Aantal pagina’s :
84
Verschijningsdatum:
6 januari 2020
Samenvatting:

De overkoepelende vraag van dit onderzoek was: “In hoeverre bevat het Nederlandse zorgsysteem belemmerende elementen voor rationeel gebruik van antibiotica (denk aan bijbetaling en diagnostiek) en de inzet van alternatieven (zijnde niet-geneesmiddelen) bij preventie en behandeling van bacteriële infecties? En welke kansen zijn er?”

Om deze vragen te beantwoorden, is kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Daar is het volgende uit naar voren gekomen:

  • Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er in het zorgsysteem elementen zijn die het goed gebruik van microbiologische diagnostiek belemmeren.
  • Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat bijbetaling verkeerd gebruik van antibiotica in de hand werkt.
  • Uit het onderzoek blijkt dat de gebrekkige beschikbaarheid van antibiotica een belemmering is. Geneesmiddeltekorten, waaronder tekorten aan antibiotica, zijn wereldwijd een probleem en zijn maar voor een deel op nationaal niveau te beïnvloeden.
  • Het blijft onverminderd belangrijk voor zorgverleners in de eerstelijnszorg om regionaal/lokaal het gebruik van antibiotica te monitoren. Op basis van spiegelinformatie over landelijk en regionaal gebruik moeten ze hierover met elkaar in gesprek gaan. Bijvoorbeeld bij verschillen in voorschrijfgedrag.
  • De belangrijkste belemmering voor de toepassing van alternatieve producten (zijnde niet-geneesmiddelen) is de gebrekkige, klinische bewijsvoering. Er zijn geen redenen om de aanbevelingen voor het gebruik van alternatieve producten in de huidige richtlijnen aan te passen.
  • Er zijn mogelijkheden om het ontstaan van ongevoeligheid voor antibiotica verder tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn het ontwikkelen van nieuwe diagnostische tests, het slimmer inzetten van bestaande antibiotica en de ontwikkeling van geneesmiddelen met een ander type werking dan antibiotica.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.