Tekort aan wijkverpleegkundigen bedreigt keuzevrijheid en kwaliteit

Het tekort aan wijkverpleegkundigen beperkt cliënten meer in hun keuzevrijheid dan budgetplafonds. Dat staat in het rapport Keuzevrijheid in de wijkverpleging van Arteria consulting. Door personeelstekort moeten zorgaanbieders geregeld nee verkopen.
Foto: Highwaystarz-Photography /Getty Images/iStock

Arteria consulting onderzocht of cliënten de wijkverpleging kunnen krijgen die zij wensen. Opdrachtgever is de landelijke werkgroep wijkverpleging van zorgaanbieders en -verzekeraars, Patiëntenfederatie Nederland en beroepsorganisatie V&VN. Deze partijen willen de contractering in de wijkverpleging verbeteren. Die verliep de afgelopen jaren moeizaam. Diverse zorgaanbieders stelden cliëntenstops in omdat zij aan hun budgetplafond zaten, en de niet-gecontracteerde zorg groeide fors. Twaalf van 177 bevraagde patiënten in eerder onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland stuitten op een cliëntenstop.

Personeelstekort

Uit het onderzoek in drie regio’s blijkt dat een tekort aan zorgverleners de keuzevrijheid van cliënten beperkt. Vooral in de Randstad is het tekort zo

0
529

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Sector:
Array
Soort:
Array

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.