Home Zoek

Rapporten

Geef een zoekterm op ( 100 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

Medische technologie stimuleert autonomie patiënt

medische technologie
De ontwikkeling van medische technologie zal de komende jaren een boost geven aan de autonomie van patiënten. Dat noemt adviesbureau Ecorys als een van de acht trends over de toekomst van de medische technologie in Nederland.

Minister wil gehandicaptenzorg a la carte

VIPP
Minister De Jonge (VWS) heeft drie doelen opgesteld waarmee hij de gehandicaptenzorg toekomstproof wil maken. De zorg moet meer op maat, naasten moeten beter worden ondersteund en complexe zorgvragen moeten beter worden opgevangen.

Betaal artsen op basis van gezondheidswinst’

NZa
De medisch-specialistische zorg moet niet langer worden bekostigd op basis van dbc's maar op basis van de geboekte gezondheidswinst. Dat adviseert de NZa. Minister Bruins voor Medische Zorg is positief.

Hulpverlening voor mensen met LVB start vaak te laat’

LVB, gehandicaptenzorg, gehandicapten, licht verstandelijke beperking, jeugdzorg, zorg
‘Hierdoor kunnen aanwezige problemen verergeren of persistent worden’, concludeert Peter Nouwens in zijn proefschrift. Hij pleit voor een actieve, preventieve benadering van de doelgroep binnen de zorg.
Patiëntveiligheid

Cliëntenparticipatie kan leiden tot scheve machtsverhoudingen’

thuiszorg consumentenbond
Cliëntenparticipatie heeft een keerzijde, blijkt uit onderzoek van Het Trimbos-instituut en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zo kan betrokkenheid leiden tot een verschuiving in de machtsverhoudingen. ‘Dit kan schadelijke consequenties hebben’, stelt onderzoeker Sierk Ybema.
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Wachtlijsten casemanagement dementie afgenomen’

zorgverleners
De wachtlijsten voor casemanagement dementie zijn dit jaar korter dan voorheen. Dat bevestigt onderzoeksbureau HHM. Om de wachtlijsten in de toekomst nog verder terug te dringen, presenteert het HHM een aantal oplossingsrichtingen.
Value based healthcare

Grote overlap tussen ICHOM-sets en Nederlandse informatiestandaarden

vng ondermijnt hoofdlijnenakkoord ggz
De internationale ICHOM-sets kennen een grote inhoudelijke overlap met de Nederlandse informatiestandaarden, blijkt uit een onderzoek van Nictiz. Dit betekent dat ICHOM goed kan worden ingepast in de informatiesystemen van Nederland.
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Buitenlandse second opinion: ‘In ons land te weinig oog voor patiënt’

Patiënten met kanker bezoeken steeds vaker het buitenland voor een second opinion of behandeling. De meeste second opinions elders leiden tot een ander oordeel dan dat van de behandelaar in Nederland, zeggen onderzoekers van het Amsterdam UMC. ‘Bij veel patiënten leefde het idee dat de Nederlandse oncologie volledig vastgeklemd zit in protocollen en statistieken.’
Preventie

WRR wil af van focus op sociaal-economische verschillen

WRR
De WRR stelt in de beleidsbrief 'Van verschil naar potentieel' voor om het preventiebeleid een nieuwe impuls te geven. Niet langer de gezondheidsverschillen centraal stellen, maar het gezondheidspotentieel.
Transitie

Inspectie: ‘Sociaal domein Amsterdam moet makkelijker’

Toegang sociaal domein Amsterdam
Mensen met een licht verstandelijke beperking moeten in Amsterdam zelf veel regelen in een jungle van moeilijk te begrijpen websites, formulieren en brieven. Dat concluderen de inspecties van het Toezicht Sociaal Domein in een onderzoek naar de toegankelijkheid in het sociaal domein.

Verfijn de zoekresultaten