Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reactie PinkRoccade op artikel ICTzorg over ggz-pakketvergelijking Gartner

Mario Gibbels
PSYGIS doet volwaardig mee met de tweede ronde van de vergelijking van EPD’s door Gartner, in opdracht van GGZ Nederland. Maar enige toelichting is gewenst, aldus Hans ter Brake, directeur Strategie en Marketing PinkRoccade Healthcare

Vooropgesteld, het initiatief van GGZ Nederland om te komen tot een Referentiemodel EPD (REPD) juichen wij van harte toe: meer standaardisatie, meer open systemen, meer budget voor innovatie en minder ad hoc wijzigingen als gevolg van wet- en regelgeving. Het klinkt ons als muziek in de oren!

Een puntje van kritiek op de berichtgeving van ictzorg.com is dat wij volwaardig mee doen in de tweede ronde van de pakketvergelijking. Maar enige toelichting is gewenst. Wij hebben zelf, ruim voordat GGZ Nederland begon met het REPD, geconcludeerd dat de fundamenten van PSYGIS in de vorm waarin wij deze vanaf 1990 hebben ontwikkeld, niet langer goed genoeg zijn voor de toekomst. Er moest een nieuwe generatie software ontwikkeld worden waarbij zorgprogrammering een belangrijk pijler is.

Daarom zijn we samen met onze klanten, en drie daarvan in het bijzonder, in 2007 gestart met de ontwikkeling van PSYGIS Quarant. Eind 2008 is voor deze drie de eerste versie van PSYGIS Quarant opgeleverd. Inmiddels is deze in productie. Op het EPD-congres van het NVMA in mei 2009, is PSYGIS Quarant uitvoerig besproken door één van deze drie GGZ’s.

Toch wordt bij de pakketvergelijking door GGZ Nederland uitgegaan van versie 4.6 van PSYGIS waarvan we zelf al in 2007 hadden aangegeven dat wij hiermee niet de toekomst in gaan. Hoewel we de keuzen en procedures van GGZ Nederland respecteren, is het dan niet moeilijk om te voorspellen wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn; wetende dat het REPD is gestart op basis van dezelfde constateringen en mede op verzoek van een aantal van onze klanten. Ronder kan ik een cirkelredenering niet maken.

Een andere competitie is de praktijk van vandaag. Onze meest recente klant voor het EPD is Emergis. Wij rondden in juni 2009 deze implementatie af. Daarnaast hebben wij momenteel één intentieverklaring van een geheel nieuwe klant voor PSYGIS en verwachten wij nog dit jaar een tweede nieuwe klant.

Natuurlijk bieden we deze en andere klanten van PSYGIS een naadloze migratie naar de nieuwe generatie PSYGIS Quarant. Daarbij blijft namelijk legacy functionaliteit beschikbaar en wel via dezelfde hypermoderne user-interface als PSYGIS Quarant. Dit is een geweldig voordeel van onze jarenlange focus op 3tier applicatie-architecturen.

PSYGIS Quarant kent een ruimer kader dan het REPD omdat PSYGIS Quarant alle voor ggz-organisaties en -samenwerkingsverbanden relevante functionaliteit omvat voor e-health, zorgprogrammering, EPD, zorglogistiek én (dbc-)administratie. Wij denken namelijk dat cliënt empowerment, wet- en regelgeving en de dbc/basis-administraties in de ggz de komende jaren bepaald niet stil zullen staan en naadloos ingebed worden in de voorzieningen voor e-mental-health en het primair proces. In deze reële competitie van geïntegreerde oplossingen spelen we graag mee.”

Hans ter Brake, directeur Strategie en Marketing PinkRoccade Healthcare

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.