Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtbank vernietigt boete over adviestarieven

AMSTERDAM - De beroepsverenigingen van psychologen en psychotherapeuten hoeven geen boete te betalen voor het publiceren van adviestarieven. De Rechtbank Rotterdam heeft een besluit hierover van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uit 2004 vernietigd.

In 2004 kreeg het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en nog drie andere beroepsverenigingen van psychologen en psychotherapeuten hoge boetes opgelegd door de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa). Volgens de NMa overtraden de beroepsorganisaties de Mededingingswet door op verzoek adviestarieven te verstrekken.

Ondergeschikt

Het NIP stelt echter dat bij het doorverwijzen naar een psycholoog en psychotherapeut het tarief in de regel van ondergeschikt belang is. Volgens de NIP werkt de markt van psychologische dienstverlening niet op basis van prijsvorming maar op grond van de beschikbaarheid en deskundigheid van de therapeuten.

Vernietigd

De NIP heeft hierin gelijk gekregen van de Rechtbank Rotterdam die op 17 juli het besluit van de NMa heeft vernietigd. De rechtbank heeft de NMa opgedragen om met betere argumenten te komen voor het verbieden van adviestarieven. Het NIP heeft aangegeven op dit moment nog geen adviestarieven te publiceren.

Opmerkelijk

De NMa vindt het een hoogst opmerkelijke uitspraak, aldus de woordvoerster. “De rechter stelt dat in een vrije markt de prijs er niet toe doet. Terwijl volgens de Mededingingswet adviesprijzen altijd verboden zijn. We zullen dan ook zeker in hoger beroep gaan.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.