Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter bezorgt ‘antikwakzalvers’ strop

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) stevent af op een financieel bankroet. Oorzaak is een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, dat de vereniging veroordeelt tot het plaatsen van een dure rectificatie in de landelijke dagbladen.

De uitspraak is het sluitstuk van een slepende affaire tussen de VtdK en orthomanueel arts Maria Sickesz. De behandelmethode van Sickesz is gebaseerd op het rechtzetten van wervels. De grondlegster beweert op deze wijze ondermeer depressie en schizofrenie te kunnen genezen. Volgens de VtdK is hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs. Om deze reden betitelde de vereniging Sickesz herhaaldelijk als kwakzalver. In 2005 oordeelde de rechter dat deze term door de beugel kon. Het gerechtshof in Amsterdam haalt nu een streep door dit eerdere vonnis. Als gevolg van de uitspraak in hoger beroep moet de VtdK een rectificatie plaatsen in De Telegraaf en NRC Handelsblad. In de Volkskrant noemt VtdK-voorzitter Cees Renckens het vonnis onbegrijpelijk en onthutsend. “Wie onzin beweert, gaat vrijuit. Wie protesteert, wordt aangepakt.” Volgens Renckens brengt het vonnis het voortbestaan van de VtdK in gevaar. De vereniging heeft te weinig middelen om de circa 30 duizend euro rectificatiekosten op te hoesten. (PvdP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.