Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter doorbreekt medisch beroepsgeheim

ROTTERDAM - Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam moet het Openbaar Ministerie (OM) inzage geven in het medisch dossier van een patiënte die in 2005 overleed. De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag gesteld dat het ziekenhuis zich niet mag beroepen op het medisch beroepsgeheim.
Rechter doorbreekt medisch beroepsgeheim

Het OM wil het dossier gebruiken om te onderzoeken of sprake is geweest van dood door schuld door medisch falen. De rechter vindt dat het doorbreken van het beroepsgeheim gerechtvaardigd is, omdat een redelijk vermoeden bestaat van verwijtbaar onzorgvuldig medisch handelen.

Dossier terug

Het ziekenhuis moest afgelopen zomer twee medische dossiers bij de rechter-commissaris inleveren. Die liggen nu nog in een verzegelde enveloppe in de kluis van de rechtbank. Het andere dossier betreft het overlijden van een patiënte in 2002. Het EMC krijgt dit dossier terug. De rechtbank bepaalde dat in dit geval geen sprake is van enig vermoeden van dood door schuld door medisch falen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam in een eerder stadium tot een vergelijkbare conclusie.

Niet in hoger beroep

Het Erasmus MC gaat niet in hoger beroep. Volgens het EMC blijft het medisch beroepsgeheim ondanks de uitspraak voldoende gewaarborgd. “De rechter heeft onderstreept dat het medisch beroepsgeheim van zulk maatschappelijk belang is dat het alleen in uitzonderlijke gevallen doorbroken mag worden”, regaeert woordvoerder David Drexhage. “We verschillen alleen van mening over de vraag hoe uitzonderlijk deze ene situatie is.”

(ZorgVisie- Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.