Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter draait loonsverlaging Tzorg terug

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Tzorg moet de oud-medewerkers van zorgorganisatie STMR met terugwerkende kracht een hoger loon betalen. Dat heeft de rechter op 6 oktober beslist in een rechtszaak die de vakbond FNV had aangespannen tegen Tzorg en STMR.
Thuiszorg_vakbond_ ANP_Robin van Lonkhuijsen_450.jpg
Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland (STMR) stopte in 2015 met huishoudelijke hulp in de regio Rivierenland. De landelijke werkende thuiszorgorganisatie Tzorg nam 130 van de 150 medewerkers over tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. De FNV sleepte de zorgorganisatie begin 2016 voor de rechter, omdat er volgens de vakbond sprake was van een 1-op-1 overname. Dan horen de arbeidsvoorwaarden hetzelfde te zijn.

Tzorg moet hoger loon betalen
Tzorg en STMR bestreden deze visie. Ze betoogden voor de rechter dat er niet sprake is van een 1-op-1 overname, maar dat de ene organisatie gewoon is gestopt en de andere nieuw is begonnen met huishoudelijke hulp. Maar de rechter volgt die redenering niet. De rechter zegt in de uitspraak dat het werk hetzelfde is gebleven, dat meer dan 80 procent van het werk is meegegaan bij de overname, dat STMR zelf Tzorg heeft aanbevolen bij de eigen medewerkers en dat ook de cliënten met hun vaste hulp zijn meegegaan. Er is dus sprake van een overname en dan hoort Tzorg dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden. Tzorg moet de lonen verhogen en achterstallig loon alsnog uitbetalen.

Vakbond FNV procedeert verder
‘Dit is een heel belangrijke uitspraak’, verklaart vakbondsbestuurder Wim van der Hoorn in De Gelderlander. ‘Tzorg is groot geworden met deze strategie: zorg overnemen tegen lager inkomen. Dit is de eerste zaak die we gewonnen hebben. Er zijn meer overgangen op deze manier verlopen, die gaan we nu ook tegen het licht houden.’

Tzorg: lage tarieven gemeenten
Directeur Max van den Berg van Tzorg is niet blij met de uitspraak. Die kan volgens hem gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit, zegt hij tegen De Gelderlander. ‘Als gemeenten minder betalen, kunnen wij niet hetzelfde blijven betalen aan medewerkers, dat houdt een keer op.’

Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.