Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Rechter handhaaft tariefkorting specialisten

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de korting op de tarieven van medisch specialisten in 2010 zorgvuldig berekend. Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Rechter handhaaft tariefkorting specialisten

De zaak tegen de tariefbeschikkingen van de NZa werd aangespannen door onder andere de Orde van Medisch Specialisten, Stichting Bezorgd en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Korting

De tariefbeschikkingen houden een korting in van 512 miljoen euro op de honoraria van vrij gevestigde medisch specialisten. Met de korting wordt beoogd een nieuwe overschrijding van het budgettair kader voor medisch specialisten te voorkomen.

Ongegrond

Het college noemde de verschillende argumenten tegen de korting ongegrond. De NZa heeft volgens de uitspraak de korting gedifferentieerd naar specialisme, op basis van de omzetstijging die de medisch specialisten tussen 2007 en 2008 realiseerden. Het model dat de NZa hierbij gebruikte was toereikend en inzichtelijk. De aanpassing van de compensatie voor de ondersteunende specialismen, zoals de radiologen en de medisch microbiologen, was terecht, oordeelt het CBb. De gevolgen van de korting hadden tevens geen onaanvaardbare omzetgevolgen voor een gemiddeld declarerend medisch specialist.

Terugdraaien

Op één punt gaf het CBb de beroepsverenigingen gelijk. De tarieven voor de keuringen en bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker mochten niet neerwaarts bijgesteld worden door de NZa. Deze bijstelling draagt namelijk niet bij aan het voorkomen van een nieuwe overschrijding van het budgettair kader. De NZa geeft aan dat zij dit onderdeel van de korting ongedaan zullen maken.

Geen vervolgprocedure

Juridisch is er geen vervolgprocedure meer mogelijk. De Orde van Medisch Specialisten laat weten dat zij zich nu volledig focussen op de uitwerking van het convenant dat met de minister is gesloten. Janko de Jonge, voorzitter Kamer Vrij Beroep, geeft aan dat hij teleurgesteld is in de uitspraak van het CBb maar dat zijn blik op de toekomst is gericht. “Via het recent afgesloten convenant bekostiging vrijgevestigd medisch specialisten 2012-2014 wordt in ieder geval voorkomen dat opnieuw tariefskortingen worden opgelegd.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Uitspraak College van Beroep voor het bedrijfsleven

Lees ook:

Orde daagt NZa opnieuw vanwege tariefkorting

Nieuwe kortingen op tarieven specialisten bekend

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

 1. Janko de Jonge is een optimistisch blind paard zoals die al eerder heeft bewezen! De financiele chaos is al jarenkang aan alle partijen te wijten en iedereen doet daar aan mee met de hoop op deze wijze zijn geld relatief ongestoord te verdienen en dat blijkt toch ook al jaren niet zo te zijn. Helaas is er geen enkele deugdelijke kostprijsberekening van de medische producten zodat ook niemand kan zien of de specialist het nette tarief van € 145 ook krijgt en de ziekenhuizen, zbc’s etc. ook niet. Het vervelende is dat de slimme jongens met hun zbc’s flink omzet en inkomen halen en de bulk van de specialisten gewoon doordraven en met kortingen te maken krijgen. En de vorige minister, nu prof, wist er allemaal niets van. maar ja die heeft ook zijn partij naar de.. geholpen en was meer bezorgd voor de tweedeling allochtoon-niet allochtoon dan bijv. de eigen bijdrage die onderscheid maakt tussen GGZ en somatische zorg, dat doet onze nieuwe minister met onjuiste motieven ook. Lang leven de onbetrouwbare overheid e.v.a. Gelukkig hoef ik nog maar 4 jaar in deze chaos te werken.

 2. Lees alle reacties
 3. De orde heeft gefaald om het publiek en de overheid duidelijk te maken dat de vrije val die nu is ingezet ten aanzien van specialisten tarieven meer raakt dan de beurs van de gemiddelde specialist. De orde heeft terecht zijn spreekrecht verloren.

 4. “Via het recent afgesloten convenant bekostiging vrijgevestigd medisch specialisten 2012-2014 wordt in ieder geval voorkomen dat opnieuw tariefskortingen worden opgelegd.”
  Dan moet Janko de Jonge als een haas een onderlegd jurist inhuren om hem e.a. te laten uitleggen. IJdele hoop is zelden zo kort en krachtig op papier gezet.
  En Janko de Jonge (en ieder andere zorgaanbieder) zal de tekst van dit vonnis tot zich moeten nemen: 3 consultatie rondes waarin de Orde zich constructief heeft opgesteld doen de Orde nu mede de das om. Zorgaanbieders/koepels kunnen in de toekomst in het overleg met de NZa/VWS beter de poot stijf houden en de bijl in berusting afwachten. Dan maken zij een betere kans op verhaal bij de Rechter dan mee te werken of mee te denken. De bijl zal vallen. Dat is een privilege van de Overheid. Waar en hoe hij valt is aan de Rechter CBb om bij te sturen en die volgt de juridische logica.
  En er is nog het Akkoord op Hoofdlijnen. Menzis heeft daarover al gezegd dat de Orde daarin geen partij is: de geldstroom richting Orde gaat via de ziekenhuisbesturen en daarmee is de Orde geen partij voor de concentratie van ziekenhuiszorg.
  Waar de VVD al niet goed voor is. Daar kan de SP nog wat van leren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.