Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rechter maakt weglaten declaratiecodes mogelijk in ggz

Mark van Dorresteijn
De curatieve ggz hoeft bij zwaarwegende belangen van de patiënt geen declaratiecodes te vermelden op de factuur. Dat blijkt uit een uitspraak van het College voor Beroep Bedrijfsleven (CBB).
Rechter maakt weglaten declaratiecodes mogelijk in ggz

De rechter oordeelde dat er ook in algemene zin een mogelijkheid voor ontheffing moet worden uitgewerkt. Tot die tijd heeft de rechter de bestaande declaratieverplichting opgeschort. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat onderzoeken onder welke voorwaarden curatieve zorginstellingen ontheven worden van de verplichting om declaratiecodes op de factuur te plaatsen. Zij zal dit doen in overleg met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en vertegenwoordigers van patiënten. Ondertussen gaat de NZa met dezelfde partijen om tafel om na te denken over een tussenoplossing.

Discussie over declaratiecodes

De discussie om wel of geen declaratiecodes op de factuur te zetten in de curatieve ggz speelt al langere tijd. Het vermelden van een vorm van diagnose-informatie op de declaratie is belangrijk voor patiënten en consumenten, vindt de NZa, omdat alleen zo inzichtelijk is waarvoor een zorgaanbieder declareert. Zo weten patiënten en verzekeraars welke zorg zij voor welke prijs geleverd krijgen en kunnen zij dit controleren. Ook voor de overheid is het van belang om te kunnen controleren of de zorg terecht ten laste van de basisverzekering wordt gedeclareerd.

Privacy

De NZa vindt de privacy van consumenten een zwaarwegend belang en achtte die privacy ook in de huidige regelgeving door tal van maatregelen voldoende beschermd. Artsen in de GGZ vermelden namelijk slechts de hoofddiagnosegroep op de declaratie, bijvoorbeeld ‘angststoornis’. Individuele details van de behandeling kennen alleen de arts en patiënt. Bovendien hebben zorgverzekeraars de privacybelangen van verzekerden in een nieuwe ‘Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Zorgverzekeraars’ gewaarborgd. De medewerkers die de declaraties verwerken, hebben een strikte geheimhoudingsplicht.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk)

Lees ook:

GGZ Nederland blij met privacy uitspraak NZa

‘Schending privacy ggz-patiënt houdt aan’

Privacy en ggz

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.