Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter schort convenant ziekenhuizen op

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Dertien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben de onderlinge concurrentie beperkt door een convenant te sluiten waarin ze vanwege een krappe arbeidsmarkt afspraken maakten over de beloning van operatieassistenten en anesthesisten. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft dinsdag 4 mei twee afspraken uit het convenant opgeschort.
Rechter schort convenant ziekenhuizen op

De ziekenhuizen in Zeeland, Brabant en Limburg kwamen onder meer overeen geen zogeheten arbeidsmarkttoeslag (vanwege personeelstekort) toe te kennen aan de medewerkers. Bovendien werd afgesproken geen mensen aan te nemen die tot een jaar ervoor bij een van de ziekenhuizen waren vertrokken om zich (tegen hoger tarief) als zelfstandige aan te bieden.

Mededingingswet

Het gerechtshof oordeelt in een spoedappel van twee beroepsorganisaties tegen een eerder verloren kort geding, dat de afspraken weliswaar niet zijn gemaakt om de concurrentie te beperken, maar dat ze dat wel tot gevolg hebben. Ze zijn in strijd met de mededingingswet, aldus de rechters. “Anesthesiemedewerkers en operatieassistenten worden immers beperkt in hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Anesthesiemedewerkers

De Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers reageerde dinsdag verheugd. “Het convenant is op twee belangrijke punten opgeschort”, aldus een woordvoerder. De vereniging verwacht een afschrikeffect bij ziekenhuizen in de rest van Nederland die bezig waren om vergelijkbare afspraken te maken. Het is onbekend hoeveel mensen direct baat hebben bij het arrest van het hof. (ANP)

Lees ook:

Rechter buigt zich over ziekenhuisconvenant

Hoger beroep over convenant ziekenhuizen

OK-medewerkers leggen convenant voor aan NMa

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.