Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter schort dbc-systeem psychiaters niet op

Redactie Zorgvisie
Het zogenoemde dbc-systeem, een betalingssysteem voor medisch specialisten, blijft ook voor psychiaters en psychotherapeuten van kracht.

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) heeft de eis van de Koepel DBC-vrije Praktijken en Kaspar Mengelberg van de Vrije Psych afgewezen om de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) voorlopig het recht te ontzeggen het systeem te handhaven. Dat zou moeten duren tot het college uitspraak heeft gedaan in de beroepsprocedure tegen de invoering van het DBC. De uitspraak in die zaak wordt volgend jaar verwacht

Privacy patiënten

De Koepel vindt dat psychiaters en psychotherapeuten nu voor de keuze staan hun praktijk te sluiten of hun beroepsgeheim en de privacy van hun patiënten te schenden. Hoewel de uitspraak nog vers is, heeft hij al van sommigen medici gehoord dat zij met hun werk stoppen. Volgens Mengelberg en de Koepel, waarbij ongeveer 250 hulpverleners zijn aangesloten, wordt in het nieuwe systeem de privacy van patiënten aangetast. Zo zouden verzekeraars privéinformatie van patiënten kunnen misbruiken. De psychotherapeuten en psychiaters vinden dat hun behandeling fundamenteel van die van andere specialisten verschilt. “Zij bekijken een patiënt min of meer technisch. Wij kunnen alleen met patiënten werken, als ze ons volledig vertrouwen”, zei Velthuys eerder.

Medisch beroepsgeheim

Hij vreest dat mensen niet meer alles tegen de hulpverlener durven te vertellen, als zij weten dat hun gegevens in handen van anderen kan komen. Mengelberg en de Koepel eisen niet dat het gehele DBC-systeem op de helling gaat. Zij vinden dat het zo moet worden aangepast dat het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten gegarandeerd blijven. (ANP)

Lees ook:

Beroepsgeheim ggz in opspraak

‘Ggz schendt privacy patiënten’

NZa: Privacy moet beter worden beschermd

NZa: privacy ggz-patiënt goed gewaarborgd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.