Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter tikt NZa op de vingers over ggz-tarieven

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van zorgverzekeraars tegen de tarieven voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor 2014 en 2015 gegrond verklaard. De rechter vindt dat in een te laat stadium gekozen is de tarieven via een ander uitgangspunt te berekenen. Deze keuze had de Nederlandse Zorgautoriteit vooraf transparant moeten maken.
RechterThinkstockPhotos400.jpg
Foto: ThinkStock

Het gaat om de tarieven die de NZa voor 2014 en 2015 vaststelde op basis van een kostprijsonderzoek. Om dat onderzoek representatief te laten zijn, was vooraf gekozen voor een methode waarbij de landelijke prijzen werden berekend aan de hand van een gewogen gemiddelde uit de steekproeven onder vier groepen zorgaanbieders. Toen uit het onderzoek een onverwachte prijsverhoging van 18,9 procent kwam, paste de NZa de berekeningswijze en de onderzoeksopzet achteraf aan om zo tot lagere uitkomsten te komen. Naar het oordeel van het CBb maakte NZa daarbij fouten, die de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten aantasten. Bovendien moet de onderzoeksmethode voorafgaand aan het kostprijsonderzoek worden bepaald en niet na afloop als de uitkomst van het onderzoek bekend is en die uitkomst NZa minder goed bevalt. NZa zal de tarieven opnieuw moeten vaststellen.

Werkwijze
In een persverklaring over de uitspraak van het Colllege van Beroep reageert de NZa schuldbewust: ‘Wij nemen deze uitspraak ter harte. Ook de NZa wil van tevoren transparant zijn over hoe wij tarieven berekenen. De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven nemen wij mee in de opzet van het lopende kostenonderzoek in de ggz. De afgelopen jaren hebben wij onze werkwijze aangepast: inmiddels publiceren wij na afloop van een kostenonderzoek een verantwoordingsdocument waarin we de gevolgde werkwijze verduidelijken. De NZa bestudeert nog wat de uitspraak betekent voor de tarieven in de gespecialiseerde ggz. Wij gaan hierover snel in gesprek met zorgaanbieders en zorgverzekeraars.’

Dossier Juridische zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.