Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regina Pacis hervat nieuwbouw

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De nieuwbouw van verpleeghuis Regina Pacis in Arnhem wordt in augustus hervat. Zorgverlener Attent heeft de financiering rond na het groene licht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor het vervroegd afschrijven van de resterende boekwaarde.
Regina Pacis hervat nieuwbouw

Attent moest in maart de bouw stil leggen, omdat de bank de resterende boekwaarde, die nog rustte op het al gesloopte gebouw, niet wilde meefinancieren in de nieuwe lening. Dat was met vierbedskamers sterk verouderd en werd gesloopt voordat de afschrijvingstermijn was verstreken. Voor de afschaffing van het bouwregime begin dit jaar deden banken daar niet moeilijk over, omdat de overheid garant stond voor afbetaling van de kapitaallasten. Nu die zekerheid is weggevallen, willen banken de risico’s minimaliseren.

Vervroegd afschrijven mag van Zorgautoriteit

Attent deed een beroep op de NZa om de resterende boekwaarde versneld te mogen afschrijven. Die heeft daarvoor toestemming gegeven, waarop de ING bereid was een nieuwe lening af te sluiten. Tientallen zorginstellingen hebben te maken met een vergelijkbare boekwaardeproblematiek. Het ministerie heeft 160 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de care om soortgelijke gevallen op te lossen.

Verhuizen

“Dit is goed nieuws voor cliënten en medewerkers”, zegt Paul van Velp, regiodirecteur bij Attent. Wel is er nog onzekerheid over hoe lang de 200 verpleeghuisbewoners in de tijdelijke huisvesting van zorginstelling Innoforte in Rheden mogen blijven. Volgens het contract moeten ze er in oktober 2010 uit, terwijl de nieuwbouw pas medio 2011 af is. Van Velp heeft goede hoop dat hier een mouw aan te passen is. “Het gaat om buitengewoon kwetsbare mensen. We kunnen het hen niet aandoen om twee keer te verhuizen binnen een jaar. Ik verwacht dat de gemeente Rheden hiervoor begrip heeft.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Staatsgarantie voor bouw ziekenhuis

Geef de kredietcrisis maar de schuld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.