Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regio Zuidoost-Utrecht heeft tekort van 6,2 miljoen op jeugdhulp

Gemeenten Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en Zeist hebben opnieuw een brandbrief gestuurd aan het Ministerie van VWS. Ze willen binnen twee weken om de tafel met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om te praten over een structureel tekort van 6,2 miljoen euro op het budget van jeugdhulp.
Regio Zuidoost-Utrecht heeft tekort van 6

Het tekort doet zich hoofdzakelijk voor bij kinderen die de zwaarste vorm van zorg ontvangen in jeugdinstellingen. Aan deze relatief kleine groep geeft Zuidoost-Utrecht ongeveer drie keer zoveel uit als de overige Utrechtse regio’s. Dat komt omdat er veel meer jeugdinstellingen binnen de grenzen van deze gemeenten liggen dan elders. De instellingen in de regio Zuid-Oost Utrecht zijn vooral gevestigd in de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug. In Zeist gaat het om 5 instellingen met 16 verschillende locaties en in Utrechtse Heuvelrug gaat het om 4 instellingen met 5 locaties. Bekende instellingen zijn Intermetzo en Youké.

Tekort

De gemeenten schrijven: ‘Het structurele tekort is niet veroorzaakt door factoren waar onze regio op kon of kan sturen. We hebben in jeugdinstellingen binnen onze grenzen kinderen die van elders komen, maar waarvan de voogdij bij een gecertificeerde instelling ligt. Dus zijn wij verantwoordelijk voor de kosten. Ook zien we dat ouders met kinderen in een jeugdinstelling verhuizen naar de regio om dichtbij hun kind te kunnen zijn. Door een verdeelfout binnen het macrobudget wordt met die bijzonder hoge vraag veel te weinig rekening gehouden.’

Verdeelmodel

De regio schrijft in het belang van haar jeugdigen haar nek heeft uitgestoken bij de inkoop van jeugdhulp voor 2015, door voldoende zorg zonder voldoende budget in te kopen. ‘We hebben herhaaldelijk het probleem aangekaart dat wij te weinig budget krijgen op basis van een niet goed functionerend verdeelmodel van het jeugdzorgbudget. Wij doen daarom andermaal een dringend beroep op u en vertrouwen erop dat het verdeelmodel verder verfijnd wordt.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.