Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratie ’open-dichtoperaties’ gewenst

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Medisch specialisten en de Kankerregistratie in Groningen willen gaan bijhouden hoe vaak operaties bij kankerpatiënten direct na aanvang worden afgebroken. Dat meldt dagblad Trouw vandaag.
Registratie ’open-dichtoperaties' gewenst

Niemand weet precies hoe vaak zulke operaties voorkomen. Maar dat het vaak gebeurt, staat vast. Dat gebrek aan gegevens maakt het probleem lastig te bestrijden. Harry Groen, hoogleraar longgeneeskunde in het UMC Groningen, pleit daarom vandaag in Trouw voor een landelijke inventarisatie. Het percentage ‘open-dichtoperaties’ kan eventueel dienen als kwaliteitsindicatie, oppert Groen. Zo kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg zien hoe ziekenhuizen te werk gaan en ze er indien nodig op afrekenen.

‘Opendicht’-operatie

Als tijdens de operatie blijkt dat een tumor al in een te ver gevorderd stadium is om weg te halen, kan de chirug besluiten om de patiënt meteen weer dicht te maken. Chirurgen noemen deze afgekapte operaties een ’open-dicht’. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Extra veiligheidsmaatregelen bij kijkoperaties’

Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie

IGZ: ‘Te veel risico’s na operatie’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.