Dat heeft minister Schippers gemeld aan de Tweede Kamer. Zij heeft met zorgverzekeraars, NZa en de vertegenwoordigers van ziekenhuizen en specialisten een set afspraken gemaakt die orde moet scheppen in de verantwoordingschaos van de jaren 2012 en 2013. De algemene en academische ziekenhuizen hoeven hun jaarrekeningen pas op 15 december van dit jaar te deponeren. Wel moeten zij voor 1 juli rapporteren over de topinkomens in de organisaties.
Audit-alert
Directe aanleiding voor de afspraken is de audit-alert die accountantsorganisatie NBA in maart van dit jaar heeft afgegeven. De accountants vonden dat er te veel onzekerheden waren om de juiste omzetten te bepalen. Vorig jaar werden die nog gedempt door een overgangsregeling en gegarandeerde omzetten door aanneemsommen. Daarnaast zorgden interpretatieverschillen over de declaratieregels voor veel onduidelijkheid evenals de werkwijze van de NZa om interpretatieregels met terugwerkende kracht van toepassing te verklaren. De dreiging van de accountants om geen goedkeurende verklaringen af te geven, schiep onrust onder de banken.
Onderzoek naar declaraties
De minister gaat ervan uit dat de eenmalige afspraken die nu zijn gemaakt het mogelijk maken om voor eens en altijd af te rekenen over de jaren tot en met 2013. Voor fouten die gemaakt zijn in het a-segment van 2012 geldt een generaal pardon. Kern van de afspraken is dat instellingen zelf een aanvullend onderzoek instellen naar hun declaraties in de jaren 2012 en 2013. Ze zullen dit onderzoek moeten baseren op een protocol dat hun belangenorganisatie samen met specialisten en zorgverzekeraars opstelt. De aanvullende onderzoeken worden voorgelegd aan de expertgroep en na diens oordeel worden afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars over verrekening van foutieve declaraties. Die verrekening zal plaatsvinden op totaalniveau en niet op het niveau van declaraties. Dat betekent dat de nota’s van patiënten niet automatisch worden gecorrigeerd. En derhalve ook dat eigen betalingen in het kader van het eigen risico niet automatisch worden herzien. Als een patiënt zelf bij de zorgverzekeraar aanklopt, zal deze wel een onderzoek instellen dat mogelijk kan leiden tot een teruggave (of bijbetaling).
Controle
Schippers geeft aan dat de afspraken eenmalig zijn. Behandelingen die dit jaar worden afgesloten, zullen op de reguliere manier worden gecontroleerd door de zorgverzekeraars. Instellingen zijn juridisch niet verplicht om een aanvullend onderzoek uit te voeren. Bij weigering is de kans dat de accountant geen goedkeurende verklaring afgeeft. ‘Voor deze instelling zal dan gelden dat de controles door zorgverzekeraars door zullen lopen en dat de NZa toezichtonderzoeken kan starten’, aldus Schippers.
Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier
Fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier
Dit lees ik in op de pagina van zorgvisie aangaande declaraties en controles daarop door de zorgverzekeraars.
Fraude in de zorg is een probleem dat uitgedrukt in geld veel minder omvat dan de kosten die de controlerende instanties maken om de fraude op te sporen. Ofwel, schiet haar doel volledig voorbij.
De controlerende instanties zijn het structurele probleem , niet de fraude !! Maar ja, daarmee ondermijn je natuurlijk wel het bestaansrecht van die instanties.
Kostenbesparingen in de zorg ?
Precis, daar zitten de substantiële potentiële besparingen. Niet op de werkvloer in de ziekenhuizen of bij de specialisten. Hou eens op met framen en kijk naar jezelf. IGZ,NZa.ACM, Wat een grap. En daar trappen we met zijn allen dagelijks weer in.
Zo, dat vinden de zorgverzekeraars erg prettig! Een belangrijke activiteit waar zij een broertje dood aan hebben behoeft over een periode van 2 jaar niet te worden uitgevoerd.
Het geld dat zij daarmee besparen, wordt dat op de een of andere wijze teruggevorderd? Dat moet in de miljoenen euro’s lopen.
Het wordt wel duidelijk waar de prioriteit ligt van de minister ligt :).
dat betekent dan dus ook, dat de verzekeraars hun verzekerden niet adequaat kunnen informatie over de bedragen die ze aan zorgaanbieders vergoeden.