Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenkamer: ‘Zorg op afstand blijft steken’

Redactie Zorgvisie
Zorg op afstand komt onvoldoende van de grond. Het zorgstelsel werkt remmend op innovaties zoals telezorg. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het vandaag verschenen rapport Zorg op afstand: een innovatie in de langdurige zorg.
Rekenkamer: ‘Zorg op afstand blijft steken’

De belangrijkste conclusie van de Algemene Rekenkamer is dat het ministerie de verspreiding van innovaties meer moet sturen. “Het stelsel voor de langdurende zorg bevat nauwelijks prikkels om te investeren om te innoveren en innovaties te verspreiden”, schrijft de rekenkamer.

Financiering onzeker

Het geld dat zorgaanbieders bijvoorbeeld verdienen met efficiënter werken, mogen ze vaak niet houden. Daar komt bij dat de continuïteit van de financiering van innovaties onzeker is. Veelbelovende innovaties vallen vaak stil nadat de projectsubsidie ophoudt omdat de overgang naar structurele financiering zeer moeizaam verloopt.

Zorgkantoor let niet op innovatie

Zorgkantoren leggen bij de inkoop van zorg vooral de nadruk op kostenbeheersing en besteden nauwelijks aandacht aan innovatie. De Algemene Rekenkamer adviseert daarom in haar rapport de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om er intensiever op toe te zien dat zorgkantoren meer innovatieve zorgvormen inkopen.

Draagvlak onder cliënten

Verder is het draagvlak voor zorginnovaties bij cliënten en zorgaanbieders niet altijd even breed. Mensen in de zorg hebben in de regel niet zoveel met technologie. En als er ook nog allerlei onzekerheden zijn over privacy en veiligheid, dan is dat niet bevorderlijk voor de verspreiding van zorg op afstand.

Standaardisatie

Tot slot constateert de Algemene Rekenkamer dat de standaardisatie bij zorg op afstand projecten tot nu toe ontbreekt. Bij elk nieuw project worden weer eigen normen en richtlijnen opgesteld. De Rekenkamer adviseert minister Klink daarom om de standaardisatie op het gebied van ict te bevorderen. (Zorgvisie – Krista Kroon/Mario Gibbels)

Lees ook:

Zorg op afstand vergroot gevoel van veiligheid

Succes van telemonitoring van COPD-patiënten

‘Veel projecten telezorg sterven in schoonheid’

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop

Revalidatie vraagt geld voor innovatie

Bekijk een filmpje over het rapport

Samenvatting rapport Algemene Rekenkamer op YouTube

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.