Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Update: resistente ziekenhuisbacterie nekt VUmc

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
VUmc heeft voor 48 uur een opname- en uitplaatsingsstop ingesteld wegens een hardnekkige ziekenhuisbacterie. De stop geldt voor de intensive care en medium care. Door de bacterie kunnen er tot donderdagavond ook geen ernstig zieke patiënten op de spoedeisende hulp opgevangen worden.
VUmc
Foto: Flickr

VUmc kampt al ruim twee weken met de Acinetobacter baumanniibacterie, die immuun is tegen antibiotica.

Speciale antibiotica

Aanvankelijk was de gedachte dat verspreiding van deze bacterie via twee operatiekamers heeft plaats kunnen vinden, aldus het ziekenhuis. Uit voorzorg zijn alle patiënten die sinds 25 januari zijn geopereerd schriftelijk geïnformeerd. De kans dat deze patiënten de bacterie bij zich dragen, is zeer klein. ‘Hoewel de bacterie zelden een infectie veroorzaakt, is het wel van belang om te weten of iemand deze resistente bacterie bij zich draagt.’ Indien een patiënt geïnfecteerd is, heeft die speciale antibiotica nodig.

Verscherpte maatregelen VUmc

‘Ondanks genomen strenge isolatiemaatregelen, intensieve schoonmaak en extra hygiënemaatregelen de afgelopen weken, zijn deze week helaas meer besmettingen aangetroffen’, verklaart VUmc. Daarom last het ziekenhuis een opnamestop in op de intensive care en medium care voor uitgebreider onderzoek naar de bron van besmetting.

De meeste mensen die drager zijn van deze resistente ziekenhuisbacterie, ervaren geen ziekteverschijnselen. Dit komt doordat de bacterie nauwelijks tot infectie leidt. VUmc wil de bacterie met de verscherpte maatregelen zo snel mogelijk overwinnen. ‘Daarnaast is het van belang verspreiding van deze bacterie naar andere zorginstellingen te voorkomen’, aldus het Amsterdamse ziekenhuis.

Update: Het VUmc in Amsterdam beslist vrijdag of het de opnamestop beëindigt. Donderdag is wel de ic beperkt weer opengegaan. Volgens een woordvoerster om ‘de doorstroming iets te verhogen’. De medium care blijft nog dicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.