Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Riagg vindt uitlatingen PsyQ onjuist en schadelijk

Drie Riaggs, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz), hebben ggz-instelling PsyQ met juridische stappen gedreigd, wanneer deze zich opnieuw 'onjuist en schadelijk' uitlaat over de Riaggs. De drie bestuurders van Riagg Rijnmond, Riagg Amersfoort e.o. en Riagg Maastricht, reageren hiermee op de uitlatingen van PsyQ in het dagblad NRC-Handelsblad (NRC).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Volgens de Riaggs diskwalificeert PsyQ in het NRC van 19 juli patiënten met ernstige psychiatrische klachten. Daarnaast wekt de franchiseketen de suggestie dat therapeuten bij de Riaggs de behandeling op zijn beloop laten. Eén van de psychologen van PsyQ zegt in het dagblad: “Als je jarenlang kan komen praten, waarom zou je je dan inspannen. (…)We gaan niet eindeloos doortutten en aanmodderen”. Naast de schadelijke en denigrerende opmerkingen stellen de Riaggs in een brief aan PsyQ dat de uitspraken over de wachttijden en behandeltijden onjuist zijn.

Ggz en Riaggs

Eén van de woordvoerders van de Riaggs vindt dat het dagblad niet volledig heeft bericht: “De Riaggs komen nauwelijks aan het woord en het bericht is onduidelijk over het verschil tussen de ggz in het algemeen en de Riaggs. In Nederland bestaan er nog slechts vier zelfstandige Riaggs. De overige instellingen vallen onder de ggz.”

Wachtlijsten

Pieter van Ieperen, bestuursondersteuner bij de Parnassia Bavo Groep die onder andere zorg leveren onder de naam PsyQ, zegt in een reactie uitermate ongelukkig te zijn met het artikel in NRC. “We hebben aan onze medewerkers en aan de Riaggs laten weten dat we de uitspraken zoals deze in de krant zijn verschenen betreuren”, zegt Van Ieperen. Hij stelt dat er onjuistheden in het artikel zijn genoemd waarvan het verschil in wachtlijsten de belangrijkste is. “Maar het belangrijkste is dat deze discussie niet in het belang van de klanten is.”

Op haar website vermelt PsyQ dat het bericht in het NRC de indruk kan wekken dat de snelheid van de dienstverlening ten koste zou kunnen gaan van de ‘zorgvuldigheid, betrokkenheid en kwaliteit’.

De brancheorganisatie GGZ Nederland waar beide instellingen bij aangesloten zijn, geeft geen commentaar. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

PsyQ wil flink uitbreiden

PsyQ wil algemeen ziekenhuis overnemen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.